ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνεχίζεται η καταγραφή κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο

21 Μαΐου 2021, 07:56

images

Συνεχίζεται η καταγραφή νέων θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, με την Βραζιλία να κατέχει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.403 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 82.039 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, η χώρα των 212 εκ. κατοίκων καταγράφει μέχρι εδώ 444.094 θανάτους επί συνόλου κάπου 15,9 εκατομμυρίων μολύνσεων. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Οι αρχές ανακοίνωσαν εξάλλου χθες ότι επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα της επιλεγόμενης ινδικής παραλλαγής του SARS-CoV-2, σε έξι μέλη του πληρώματος φορτηγού πλοίου υπό σημαία Χονγκ Κονγκ, το οποίο ελλιμενίστηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας. Τεστ που διενεργήθηκαν "αποκάλυψαν την παρουσία του παραλλαγμένου στελέχους B.1.617.2 (...) σε μέλη του πληρώματος του MV Shandong Da Zhi", που είχε αποπλεύσει "από τη Νότια Αφρική", διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η γραμματεία υγείας της πολιτείας Μαρανιάου.

"Σε αυτό το στάδιο δεν έχει εντοπιστεί καμία μετάδοση της ινδικής παραλλαγής στην κοινότητα", καθησύχασε πάντως η γραμματεία. Το πλοίο μεταφοράς μεταλλεύματος, μήκους 360 μέτρων, τέθηκε σε καραντίνα στα ανοικτά των βραζιλιάνικων ακτών.

Στα μέλη του πληρώματος δόθηκε εντολή να μείνουν στους θαλάμους τους, με την εξαίρεση των τριών αρρώστων, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Οι δύο επέστρεψαν στο σκάφος, όμως ο τρίτος εισήχθη και νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου στη Σαν Λουίς, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μαρανιάου, κατά τη γραμματεία. Όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήλθε σε επαφή με τα τρία μέλη του πληρώματος υποβάλλεται σε τεστ.

"Θα κάνουμε ινχηλάτηση και τεστ όλων των επαφών, περίπου 100 ανθρώπων συνολικά", τόνισε ο γραμματέας υγείας της πολιτείας, ο Κάρλους Λούλα. Η Βραζιλία, πιασμένη στην αρπάγη δεύτερου, φονικού κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού με τους νεκρούς να πλησιάζουν πια τους 450.000 μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο, φοβόταν την άφιξη της ινδικής παραλλαγής στην επικράτειά της, την ώρα που οι καμπύλες των θανάτων και των κρουσμάτων σταθεροποιούνται - αν και σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα - εδώ και λίγες εβδομάδες. Η εκατόμβη των νεκρών εν μέρει αποδίδεται στο παραλλαγμένο στέλεχος P1 του SARS-CoV-2, το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στον βορρά, στη Μανάους (Αμαζονία), προτού εξαπλωθεί ταχύτατα στην υπόλοιπη επικράτεια της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, ιδίως προσβάλλοντας εκ νέου ανθρώπους που είχαν ήδη νοσήσει από την COVID-19.

Το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020 έχει εξακριβωθεί πως εξαπλώθηκε ως εδώ σε τουλάχιστον 44 χώρες, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ σαρώνει την Ινδία, χώρα που θρηνεί πάνω από 287.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 25,8 εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Η παραλλαγή χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα "ανησυχητική" σε διεθνή κλίμακα από τον ΠΟΥ, καθώς έχει μετατρέψει την Ινδία στη χειρότερη εστία της υγειονομικής κρίσης παγκοσμίως το τρέχον διάστημα. Αυτές οι δύο παραλλαγές, η ινδική και η βραζιλιάνικη, θεωρούνται από επιστήμονες δυνητικά πιο επικίνδυνες από το αρχικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού.

Αργεντινή

Οι αρχές της Αργεντινής θα επιβάλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που πλήττει τη χώρα, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, καθώς αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν αλλεπάλληλα τραγικά ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει πως είναι απαραίτητο να επιβληθούν πιο αυστηροί έλεγχοι για να μειωθούν οι μολύνσεις, να περιοριστεί η διασπορά του ιού, καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) γεμίζουν στα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες. "Βρισκόμαστε στη χειρότερη στιγμή της πανδημίας", εξήγησε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι επιβεβαιώθηκαν άλλα 35.884 κρούσματα του SARS-CoV-2, την επομένη του ρεκόρ σχεδόν 40.000 μολύνσεων (επακριβώς 39.652). Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει τα 3,45 εκατομμύρια, στοιχείο που σημαίνει πως, κατά κεφαλήν, η Αργεντινή βρίσκεται σε χειρότερη θέση ακόμη κι από τη Βραζιλία. Ακόμη 434 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 72.699 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Μια δεύτερη κυβερνητική πηγή ανέφερε πως τα νέα μέτρα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Σάββατο.

"Σε μεγάλο μέρος της χώρας" τα νοσοκομεία υφίστανται "μεγάλη πίεση" και "αν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται, αντιμετωπίζουμε αληθινό κίνδυνο να μην είμαστε σε θέση να προσφέρουμε περίθαλψη", προειδοποίησε προχθές Τετάρτη η υπουργός Υγείας, η Κάρλα Βιτσότι.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Αργεντινής, ο Αλμπέρτο Φερνάντες, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα εφαρμοστούν ξανά αυστηρά περιοριστικά μέτρα στη χώρα του για εννέα ημέρες, ώστε να μπορέσει να ελεγχθεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού, η οποία έχει φθάσει "στη χειρότερη στιγμή της", όπως τόνισε, καθώς αυτή την εβδομάδα πεθαίνουν κάπου 450 ασθενείς ανά 24 ώρες εξαιτίας της COVID-19.

Τα μέτρα για "να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης" του SARS-CoV-2 θα τεθούν σε εφαρμογή αύριο Σάββατο τα μεσάνυχτα και θα ισχύουν ως την 30ή Μαΐου τα μεσάνυχτα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους. Από αυτές τις εννέα ημέρες, μόλις οι τρεις είναι εργάσιμες, καθώς η 24η και η 25η Μαΐου είναι αργίες στην Αργεντινή.

Η επιστροφή στην ομαλότητα θα γίνει τη Δευτέρα 31η Μαΐου, ωστόσο το lockdown θα ισχύσει σε όλη τη χώρα και το Σαββατοκύριακο 5η-6η Ιουνίου, διευκρίνισε ο κεντροαριστερός πρόεδρος. Στη διάρκεια του περιορισμού μόνο εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων κρίνεται απόλυτα απαραίτητη θα μείνουν ανοικτά, ενώ όλες οι δραστηριότητες με φυσική παρουσία θα ανασταλούν, πέρα από τις παραδόσεις κατ’ οίκον. Οι πολίτες της Αργεντινής δεν θα επιτρέπεται να μετακινούνται εκτός της περιοχής όπου ζουν παρά μόνο από τις 06:00 ως τις 18:00. Τα νέα μέτρα είναι παρόμοια με αυτά του 2020, όταν είχε εκδηλωθεί η πανδημία, που κράτησαν αρκετούς μήνες.

Αιθιοπία

Το Υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 438 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στο κράτος της ανατολικής Αφρικής να φθάνει τους 268.035.

Παράλληλα, οι θάνατοι 10 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 4.048 νεκρούς ως εδώ, κατά τα επίσημα δεδομένα. Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην ανατολική περιφέρειά της και το 6% του συνόλου που έχουν καταγράψει τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ACDC).

Η Αιθιοπία συγκαταλέγεται στις χώρες της ηπείρου που υφίστανται τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία, μετά τη Νότια Αφρική, το Μαρόκο και την Τυνησία.

Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 8.769 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.635.162, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 226 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 87.128 νεκρούς μέχρι εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Σχετικά Άρθρα