ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχεδόν πλήρης η συμμόρφωση στα Δημοτικά με τα μέτρα κατά πανδημίας

07 Δεκεμβρίου 2021, 17:45

images

Τα στοιχεία δείχνουν ότι «στο σύνολό τους τα παιδιά της Δημοτικής Εκπαίδευσης προσέρχονται στα σχολεία, εφαρμόζοντας τα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας, τα οποία παρέστη ανάγκη να υιοθετήσουμε», δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τον περιοδικό έλεγχο με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και τη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου.
 
Σε δηλώσεις τους στο ΥΠΠΑΝ ο κ. Προδρόμου είπε ότι «επιπρόσθετα, οι απουσίες παιδιών λόγω μη εφαρμογής των μέτρων αυτών έχουν περιοριστεί τις προηγούμενες μέρες έτσι που κατά τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν μόλις 1,93% τέτοιες απουσίες, δηλαδή σε ποσοστό 98% εφαρμόζονται, χωρίς προβλήματα, τα νέα μέτρα».
 
Οπως εξήγησε ο Υπουργός, «εάν αφαιρεθούν παιδιά τα οποία απουσιάζουν από τα σχολεία εξαιτίας της πανδημίας, δηλαδή που είναι είτε στενές επαφές ή έχουν προσβληθεί από τη νόσο, φαίνεται ότι τα υπόλοιπα παιδιά σχεδόν στο σύνολό τους, σ’ ένα ποσοστό σχεδόν 90%, σε όλες τις επαρχίες προσέρχονται στα σχολεία».
 
Πρόσθεσε ότι «αναλυτικότερα, 89% των παιδιών παρουσιάστηκαν κανονικά στα σχολεία τους τη Δευτέρα, ενώ ποσοστό γύρω στο 9% απουσιάζουν δικαιολογημένα, είτε λόγω της πανδημίας είτε και για άλλους λόγους, όπως συμβαίνει πάντοτε, έτσι στο σύνολο των 47,232 μαθητών και μαθητριών των Δημοτικών Σχολείων έχουμε μόνο μερικές δεκάδες παιδιά των οποίων οι γονείς δοκιμάζουν να τα στείλουν στο σχολείο χωρίς την προστατευτική μάσκα».
 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι «επιθυμία και θέληση της Κυβέρνησης και του ΥΠΠΑΝ δεν είναι να ταλαιπωρήσουμε τα παιδιά, τουναντίον, φροντίζουμε, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών του ιατρικού κλάδου, να προστατεύσουμε την υγεία τους».
 
«Δεν πιστεύω ότι θα ήθελε κανένας γονιός να νοσήσει το παιδί του και να μην έχει γνώση ότι προσβλήθηκε από τη νόσο, ώστε να το φροντίσει ή θα επιθυμούσε να στείλει το παιδί στο σχολείο μεταφέροντας τη νόσο του κορωνοϊού σε άλλα παιδιά και κατ’ επέκταση στα σπίτια άλλων ανθρώπων», δήλωσε ο Υπουργός.
 
Είπε ακόμα ότι «η Κύπρος ήταν μια από τις 2-3 χώρες στην ΕΕ που είχε καταφύγει λιγότερο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, γιατί, όσο και εάν έχουμε κάνει πολύ μεγάλα βήματα προόδου στον ψηφιακό εξοπλισμό, στην ψηφιακή τεχνολογία και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, παραμένει αλήθεια ότι τίποτε δεν υποκαθιστά πλήρως την κανονική λειτουργία των σχολείων με φοίτηση με φυσική παρουσία».
 
Εξάλλου, ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι μετά από υπηρεσιακή σύσκεψη με όλες τις συνιστώσες του ΥΠΠΑΝ που είναι στην πρώτη γραμμή πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών παραβατικότητας και εκφοβισμού, αποφασίστηκε «η αναβάθμιση των όρων που ισχύουν για τους Σχολικούς Συνεργάτες που έχει η Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης και η επιμόρφωσή τους».
 
Παράλληλα, αναπτύσσεται διαδικασία για καλύτερη και στενότερη συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας και τους κοινωνικούς λειτουργούς που παρακολουθούν περιπτώσεις που σχετίζονται με τα σχολεία και την Αστυνομία, κυρίως σε τοπικό επίπεδο.
 
Στη σύσκεψη της 26ης Νοεμβρίου, συμφωνήθηκε και προωθείται «η δημιουργία μίας πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται ειδικό επιστημονικό προσωπικό και στην οποία θα μπορούν και ανώνυμα ακόμα μαθητές/τριες να αναφέρουν περιστατικά ή και να προβαίνουν σε καταγγελίες».
 
Οπως είπε, ο Υπουργός Παιδείας, «αυτό κρίνεται σκόπιμο διότι σε περιπτώσεις συστηματικού εκφοβισμού υπάρχει απόκρυψη, κυριαρχεί συχνά ο φόβος και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα θύματα»
 

Επίσης, συμφωνήθηκε και προωθείται, «η πιλοτική εφαρμογή που αποφασίστηκε ήδη για το Παγκύπριο Γυμνάσιο με τη λειτουργία μονάδας από δύο στελέχη, ψυχολόγο και κοινωνιολόγο/κοινωνικό λειτουργό που θα εποπτεύεται από το σχολείο μαζί και μικρή ομάδα άλλων σχολείων που γειτνιάζουν».

Σχετικά Άρθρα