ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχέδιο επιδότησης €16 εκατ. για παιδιά μέχρι 4 ετών

06 Ιουλίου 2022, 16:31

images

Το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι τεσσάρων ετών ύψους €16 εκατ. ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση που παρουσίασε το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Σχέδιο αποτελεί πρόγραμμα που καταρτίστηκε από την εκλιπούσα Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και αποσκοπεί στην ενίσχυση των οικογενειών, τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή και την παροχή ίσων ευκαιριών στα παιδιά ηλικίας μέχρι και τεσσάρων ετών.

Ακόμη, το Σχέδιο προνοεί την επιδότηση διδάκτρων και σίτισης των παιδιών αυτών ηλικίας μέσω της απευθείας καταβολής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα ενταχθούν στο Σχέδιο, μέρους του μηνιαίου κόστους για τη φοίτηση των παιδιών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, για την υλοποίηση του Σχεδίου, θα διατεθεί ποσό ύψους €16 εκατ. ετησίως και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Προγράμματος ΘΑΛΕΙΑ (2022-2025) και εθνικούς πόρους.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δικαιούχοι του Σχεδίου είναι οι οικογένειες που έχουν εγκριθεί για Επίδομα Τέκνου σύμφωνα με τους περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμους για το έτος εντός του οποίου αρχίζει το σχολικό έτος, με παιδιά εκ των οποίων τουλάχιστον ένα να είναι ηλικίας μέχρι τεσσάρων ετών κατά την έναρξη του σχολικού έτους και λαμβάνοντας υπόψη το οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Ισχύουν επιπρόσθετα εισοδηματικά κριτήρια.

Το μηνιαίο ύψος του επιδόματος ανέρχεται στο 80% του ύψους των τροφείων, με μέγιστο ποσό που κυμαίνεται από €100 μέχρι και €350 μηνιαίως για κάθε παιδί, βάσει του οικογενειακού εισοδήματος, της ηλικίας του παιδιού, της σύνθεσης της οικογένειας και του ωραρίου φοίτησης.

Σημειώνεται ότι από το Σχέδιο θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν μέχρι και 16.000 παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών. Επίσης, με την εφαρμογή του Σχεδίου αυτού υλοποιείται ακόμα μια πολιτική της Κυβέρνησης που αποσκοπεί στην ενίσχυση των οικογενειών, με κύριο στόχο την ποιοτική και πολύπλευρη στήριξη του κάθε παιδιού που τη χρειάζεται καθώς και την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Προστίθεται ότι «επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να σμικρυνθεί το χάσμα απασχόλησης μεταξύ των φύλων, προσφέροντας χαμηλού κόστους παιδική φροντίδα και εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να την παρέχουν στα παιδιά τους ισότιμα και οι οικογένειες με χαμηλά ή και μεσαία εισοδήματα. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά προσχολικής ηλικίας να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικής προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, χωρίς αποκλεισμούς, και να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους σε ασφαλή περιβάλλοντα».

Περισσότερες λεπτομέρειες για το εν λόγω Σχέδιο θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα