ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο μικροσκόπιο οι θρομβώσεις μετά από εμβολιασμό

24 Μαΐου 2021, 12:28

images

Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για εξέταση έχει σταλεί ο φάκελος με τα πέντε περιστατικά θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν στην Κύπρο, μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca, δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια των φαρμακευτικών υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου.

Η κ. Παναγιωτοπούλου, δήλωσε στη StockWatch ότι και τα πέντε περιστατικά που παρατηρήθηκε θρόμβωση μετά από εμβόλιο με το AstraZeneca αφορούν γυναίκες.

Όσον αφορά τη 39χρονη που έχασε τη ζωή της λόγω θρόμβωσης, μετά από εμβόλιο, είπε ότι δεν φαίνεται να υπήρχε ιστορικό και πρόσθεσε ότι έχουν σταλεί όλα τα στοιχεία στον ΕΜΑ για εξέταση.

Στις συστάσεις του ΕΜΑ, σύμφωνα με τις οποίες η άδεια του εμβολίου της AstraZeneca δεν θέτει ηλικιακούς περιορισμούς, παράπεμψε η κ. Παναγιωτοπούλου όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν υπάρχει σκέψη για να τεθεί όριο στις ηλικίες που εμβολιάζονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Εξαρτάται από την κάθε χώρα και την πολιτική που ακολουθεί, το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί την όλη κατάσταση» είπε και πρόσθεσε ότι «εμείς ως χώρα έχουμε και το δικαίωμα επιλογής του εμβολίου».

Στα 141 τα περιστατικά με παρενέργειες

Σχετικά με τις παρενέργειες από τους εμβολιασμούς γενικότερα, είπε ότι μέχρι την περασμένη Τετάρτη είχαν καταγραφεί 181 περιστατικά με παρενέργειες, από τα οποία οι 141 είχαν ήπια συμπτώματα και οι 40 αρκετά σοβαρά συμπτώματα που χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

Ηλικιακό όριο μέχρι 55 ετών

Ο πνευμονολόγος Δρ Χάρης Αρμεύτης, σε δηλώσεις στη StockWatch είπε ότι «είναι λανθασμένη η τακτική που επέλεξε η κυβέρνηση να επιλέγει κάποιος το εμβόλιο».

«Αυτό που έπρεπε να πράξει η ίδια η κυβέρνηση ήταν να θέσει ηλικιακό διαχωρισμό όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Δανία, Βρετανία και άλλες) οι οποίες ανακοίνωσαν ότι από 55 χρονών και κάτω δεν θα γίνεται το AstraZeneca, από τη στιγμή που υπάρχουν αυτές οι καχυποψίες», υποστήριξε.

Επί τους ουσίας, σημείωσε, «η ευχέρεια που παρέχεται για επιλογή εμβολίου γυρίζει μπούμερανκ, διότι γίνεται στη βάση των διαθέσιμων εμβολίων και μόνο το AstraZeneca είναι πάντα διαθέσιμο». 

Διερωτήθηκε ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησης σε περίπτωση που προκύψει και δεύτερο σοβαρό περιστατικό μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα