ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο μικροσκόπιο οι επιπτώσεις για την υγεία των 5G

23 September 2019, 08:23

images

Οι αρνητικές επιδράσεις της ακτινοβολίας για την υγεία που είναι ευρέως γνωστές και ειδικότερα η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα, τα Wi-Fi, τα 4G και άλλες ασύρματες συσκευές επικοινωνίας, είναι στο μικροσκόπιο πολλών ιατρικών κέντρων ερευνών.

Αυτό που απασχολεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τους επιστήμονες είναι οι εξελιγμένες και ενισχυμένες κεραίες των 5G και κατά πόσο επιδρούν αρνητικά στον άνθρωπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των πολιτών για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους ενώ μερικές άλλες τις καθησυχάζουν.

Κεραίες 5G έχουν εγκατασταθεί σε μερικές περιοχές της Κύπρου πιλοτικά, μετατρέποντας τους κατοίκους της περιοχής αυτής σε πειραματόζωα, όπως προβάλλεται σχετικός ισχυρισμός αφού, ακόμη οι επιστήμονες δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Το θέμα απασχόλησε την περασμένη εβδομάδα την επιτροπή υγείας και περιβάλλοντος της βουλής.

Επιστήμονες που παρευρέθησαν στην κοινή συνεδρία των επιτροπών περιβάλλοντος και υγείας, ανέφεραν ότι «οι ακτινοβολίες από τις κεραίες προκαλούν κρούσματα καρκίνου».

Στη συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, θα πρέπει εντός του 2020 να αδειοδοτηθούν οι άδειες 5G.

Συμφώνα με επιστημονική τεκμηρίωση από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, η ακτινοβολία (30Khz-300GHz) μπορεί μεταξύ άλλων να επηρεάσει την ανάπτυξη του οργανισμού των παιδιών και ειδικότερα του εγκεφάλου και είναι πιθανός καρκινογόνος (Κατ. 2BIARC/WHO 2011).

Η ομάδα EMF, μια ομάδα 248 επιστημών από διάφορες χώρες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις κεραίες 4G και 5G και ζητούν εξέταση για τις επιδράσεις τους.

«Υπάρχουν μελέτες που συνδέουν τα 5G με κακοήθειες αλλά υπάρχουν και άλλες μελέτες που δεν τις συσχετίζουν γι’ αυτό τα λέμε γκρίζα ζώνη», ανέφερε στο YgeiaWatch ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας της βουλής Αδάμος Αδάμου.

«Πρέπει να γίνουν μελέτες από ανεξάρτητους φορείς και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας που μας προειδοποιεί ότι αυτά τα κύματα πιθανόν να προκαλούν καρκίνο», ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

 «Σχετικάμε τις υφιστάμενες κεραίες 4G έρχονται καθημερινά καταγγελίες από τον κόσμο που ζει δίπλα στις κεραίες», ανέφερε ο βουλευτής και διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν μια πιο ενισχυμένη τεχνολογία να μην επηρεάζει.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο το οποίο τόνισε ο κ. Αδάμου είναι η αρχή της πρόληψης και της προφύλαξης, όταν έχεις τέτοια δεδομένα θα πρέπει να λαμβάνεις προληπτικά και προφυλακτικά μέτρα για να προφυλάξεις τον κόσμο. Η αρχή της προφύλαξης είναι διεθνώς αναγνωρισμένη από τον ευρωπαϊκή ένωση, σημείωσε.

Ο κ. Αδάμου ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας εμπεριστατωμένης μελέτης αναφορικά με το θέμα από ανεξάρτητους μελετητές.

Τόνισε την ανάγκη ότι πρέπει οι μελετητές να είναι ανεξάρτητοι χωρίς να προσπαθούν να υποστηρίξουν τους οργανισμούς που υπηρετούν έτσι ώστε να έχουμε αντικειμενικά αποτελέσματα της μελέτης και να οριοθετήσουμε δικλίδες ασφαλείας εάν και εφόσον υιοθετήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

«Από την άλλη δεν μπορούμε να επιβραδύνουμε την ανάπτυξη της τεχνολογίας φτάνει όμως να μην επηρεάζεται η υγεία των πολιτών», επισήμανε.

Ο κ. Αδάμου έδωσε χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσα χρόνια πέρασαν για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνος και να τεθεί στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών ώστε να κλείσουν τα λατομία και να εφαρμοστεί ειδικό πρωτόκολλο για την απομάκρυνση του αμιάντου.

Είναι απαράδεκτο να τοποθετούνται κεραίες πάνω από τα σχολεία, πάνω από τα κεφάλια του κόσμου, πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια, υπάρχουν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι να αναπτύξεις αυτή την τεχνολογία χωρίς να βάζεις σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ανέφερε ο κ. Αδάμου.

Υπάρχουν καταγγελίες ότι υπάρχουν τρεις κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε 20 μέτρα από σχολείο στην Έγκωμη ενώ παρατηρήθηκαν κρούσματα καρκίνου γύρω από το σχολείο.

«Η ΕΕ επιτρέπει τα 5G, ο κανονισμός λέει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα 5G και εξαρτάται από το εκάστοτε κράτος ο καθορισμός της συχνότητας, δηλαδή το πόσο ισχυρή ή αδύναμη θα είναι η τάση», ανάφερε ο κ. Αδάμου.

«Στην βουλή υπάρχει πρόταση νόμου για να χαμηλώσουμε τα επίπεδα των συχνοτήτων όμως από την άλλη εάν χαμηλώσουμε τα επίπεδα των συχνοτήτων δεν μπορεί να είναι εφαρμόσιμο το 5G», επισήμανε.

«Υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν σοβαρές αμφιβολίες και ορισμένες από αυτές έχουν κατεβάσει τα επίπεδα σε τέτοιους αριθμούς που είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το 5G όπως είναι οι Βρυξέλλες, ορισμένα κρατίδια της Γερμανίας, η Ιταλία, επομένως η ανησυχία είναι παγκόσμια», σημείωσε.

Η Ευρώπη έδωσε άδεια να έχουμε 5G χωρίς όμως να ελέγξει τις επιδράσεις που έχουν για την υγεία αφήνοντας τα κράτη μέλη να αποφασίσουν για τις επιτρεπόμενες συχνότητες.

Στην κοινή συνεδρία της βουλής παρευρέθησαν και επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, που έχουν κάνει μελέτες και έρευνες, ανέφεραν ότι πολλαπλασιάστηκε η αύξηση κρουσμάτων καρκίνου λόγω της έκθεσης σε ένα ηλεκτρονικό νέφος το οποίο δημιουργείται από την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετς, οι συνδέσεις wifi κλπ.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ζήτησε να ανασταλεί η εφαρμογή του 5G στην Κύπρο, μέχρι να διεξαχθεί ιατρική έρευνα για τις επιπτώσεις.

Η συζήτηση στη βουλή αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου

Σχετικά Άρθρα