ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο 2% ο αντιεμβολιασμός στην Κύπρο

16 September 2019, 10:20

images

Μικρές διαστάσεις φαίνεται να έχει το φαινόμενο του αντιεμβολιασμού στην Κύπρο καθώς, μόλις το 2% των γονέων δεν επιθυμούσαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους το 2015 και αυτό επρόκειτο γι’ αναβολή του εμβολίου αφού το παιδί τους ήταν άρρωστο.

Το φαινόμενο του μη εμβολιασμού στη χώρα μας δεν φαίνεται να παρουσιάζει μεγάλη έκταση στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου υγείας οι κύπριοι γονείς εμβολιάζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά τους.

Η θέση αυτή φαίνεται να αντικατοπτρίζεται και να επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της παγκύπριας έρευνας του υπουργείου υγείας που διενεργείται σε δείγμα 420 περίπου παιδιών παγκύπρια, κάθε τρία χρόνια, με οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (ΠΟΥ) και με στόχο τον έλεγχο της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών με τα βασικά εμβόλια.


Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τον εμβολιασμό συμπληρώνεται ειδικό ερωτηματολόγιο από τους γονείς στο οποίο εξετάζονται οι λόγοι μη εμβολιασμού ενός παιδιού (σε περιπτώσεις ελλείψεων εμβολιασμών), οι λόγοι άρνησης εμβολιασμού για φιλοσοφικούς λόγους (ομοιοπαθητική, θρησκεία κ.λπ.).

Μέσα από τις απαντήσεις από το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο διαφαίνεται ότι οι λόγοι μη εμβολιασμού παιδιών οι οποίοι παρατηρήθηκαν αφορούσαν την αναβολή του εμβολιασμού λόγω ασθένειας με το ποσοστό των γονέων που δεν επιθυμούσαν τον εμβολιασμό των παιδιών τους να ανέρχεται μόλις στο 2%.

Δράσεις και προληπτικά μέτρα από το υπ. υγείας

Το υπουργείο υγείας το οποίο στοχεύει και ενθαρρύνει την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος και της έγκαιρης αντιμετώπισης του φαινομένου της άρνησης εμβολιασμού ανέλαβε δράσεις για να προλάβει τέτοια φαινόμενα.

Βασικά έχει προχωρήσει με τη σύσταση ειδικής επιτροπής αντιμετώπισης του φαινομένου της άρνησης εμβολιασμού.

Στην επιτροπή συμμετέχουν λειτουργοί του υπουργείου υγείας, του υπουργείου παιδείας και πολιτισμού και εκπρόσωποι από τον παγκύπριο ιατρικό σύλλογο και την παιδιατρική εταιρεία Κύπρου αλλά και από τον ακαδημαϊκό τομέα με εκπροσώπους των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων Κύπρου, ευρωπαϊκού πανεπιστημίου και πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο στόχος της επιτροπής αυτής είναι η προώθηση της υλοποίησης δράσεων, για την εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος στην Κύπρο και την αντιμετώπιση του φαινομένου και ενθάρρυνση των γονέων για ολοκλήρωση και αναπλήρωση τυχόν ελλείψεων στο εμβολιαστικό σχήμα των παιδιών τους.

Άλλα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο υγείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού είναι και οι δράσεις αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών οι οποίες προωθούνται μέσω των διαφόρων υπηρεσιών του υπουργείου υγείας όπως είναι η σχολιατρική υπηρεσία και η λειτουργία συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων.

Με την επιδημιολογική επιτήρηση επιτυγχάνεται η καταγραφή της κατάστασης ανά πάσα στιγμή ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τυχόν αυξήσεις στην εμφάνιση συγκεκριμένων λοιμωδών νοσημάτων όπως πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, φυματίωση.

Μέσω του ΓεΣΥ θα ενισχυθεί η διαφώτιση 

Επίσης τονίζεται ότι ο θεσμός του προσωπικού ιατρού τώρα με την εφαρμογή του γενικού σχεδίου υγείας θα έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση των γονέων που εμφανίζονται διατακτικοί ή αρνητικοί έναντι των εμβολιασμών.

Ταυτόχρονα παρέχονται και ειδικά κίνητρα στον προσωπικό ιατρό ως προς τον στόχο αυτό.

Αναφορικά με την υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης για τη διαδικασία λήψης συγκατάθεσης εμβολιασμού από τους γονείς ώστε την ευθύνη για τον μη εμβολιασμό των παιδιών και των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν στην υγεία τους να την έχει ο γονέας, το υπουργείο αναφέρει ότι ο εμβολιασμός των παιδιών επί του παρόντος δεν απαιτεί την οποιαδήποτε λήψη μέτρων υποχρεωτικότητας.

Απαιτεί όμως τη συνέχιση της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, αλλά και των γονέων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το φαινόμενο άρνησης εμβολιασμού στη Κύπρο είναι περιορισμένο και έχοντας κατά νου τις αρνητικές αντιδράσεις που τυχόν να προκαλέσει η λήψη αυστηρών μέτρων, το υπουργείο στοχεύει στην επικέντρωση του σε πρακτικές πρόληψης και δημιουργίας κουλτούρας προστασίας και προαγωγής της υγείας και πρόληψης της ασθένειας.

Με τη λήψη μέτρων ή με την εφαρμογή μιας νομοθετικής ρύθμισης ενδεχομένως να προκληθεί η αντίδραση των γονέων, όπως τεκμηριώνεται και από εμπειρίες άλλων χωρών, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα αναδεικνύοντας το κίνημα κατά των εμβολιασμών.

Στις περιπτώσεις που γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους γιατί φοβούνται τις παρενέργειες, οι λειτουργοί υγείας ενημερώνουν για τις πιθανές επιπτώσεις μη εμβολιασμού ενός παιδιού, αλλά η χορήγηση εμβολίου γίνεται μόνο εφόσον εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων/κηδεμόνων τους.

Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, καθίσταται υποχρεωτικός μόνο αν αποτελεί μέτρο ελέγχου ή αντιμετώπισης επικίνδυνης μεταδοτικής ασθένειας.

Σύμφωνα με τον περί λοιμοκάθαρσης νόμο (κεφ. 260, παράγραφος 6(α) «το υπουργικό συμβούλιο δύναται με διάταγμα να εκδίδει κανονισμούς που δημοσιεύονται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας για τον καθορισμό των μέτρων που λαμβάνονται εντός της Δημοκρατίας σε οποιαδήποτε τοπική περιοχή, είτε εντός είτε εκτός της Δημοκρατίας, που κηρύχτηκε ως μολυσμένη τοπική περιοχή».

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από τον υπουργό υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου απαντώντας σε ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.757, ημερομηνίας 29 Ιουλίου 2019, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Κυριακίδου, αναφορικά με το φαινόμενο του αντιεμβολιασμού στην Κύπρο.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα