Στο 16,90% η παχυσαρκία στην Κύπρο
02 Μαΐου 2025, 17:00

Τα επίπεδα παχυσαρκίας στην Κύπρο αγγίζουν το 16,9%, αναφέρει το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγεία του Παιδιού που δημοσιοποίησε την Παρασκευή τα αποτελέσματα της Εθνικής Μελέτης Διατροφής που ήταν η πρώτη παγκύπρια συλλογή στοιχείων κατανάλωσης τροφίμων, η οποία έγινε με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, η μελέτη ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε το 2018. Το 2022 επαναξιολογήθηκαν οι ενήλικες συμμετέχοντες 18-64 ετών, ως προς τις αλλαγές στο βάρος τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού τα πρώτα δύο χρόνια.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1864 άτομα όλων των ηλικιών (βρέφη, νήπια, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες έως 74 ετών) και εγκυμονούσες.
Αλλα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η παχυσαρκία στην Κύπρο έχει στατιστικά υψηλότερα ποσοστά στις αγροτικές περιοχές, ένας στους τρεις Κύπριους έχει πολύ χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, ένας στους δύο ενήλικες άντρες και σχεδόν μία στις τρεις ενήλικες γυναίκες καπνίζουν συστηματικά.
Μελετήθηκαν οι εξής παράμετροι: βάρος, ύψος, αρτηριακή πίεση, περιφέρεια μέσης, μορφωτικό επίπεδο, οικογενειακό εισόδημα, διάρκεια ύπνου, επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής, γενικές διατροφικές συνήθειες, συχνότητα μητρικού θηλασμού, καπνιστικές συνήθειες, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, συνήθειες ορθόδοξης νηστείας και τέλος αλλαγές του βάρους των ενηλίκων συμμετεχόντων στην πρώτη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.
Τα αποτελέσματα φανερώνουν πως τα επίπεδα παχυσαρκίας στην Κύπρο αγγίζουν το 16,9% στο συνολικό υπό μελέτη πληθυσμό, ενώ η παχυσαρκία στην Κύπρο έχει στατιστικά υψηλότερα ποσοστά στις αγροτικές περιοχές (20,5%) σε σχέση με τις αστικές περιοχές (14,6%) και μεγαλύτερο επιπολασμό στα νοικοκυριά χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων.
Ακόμη, περίπου ένας στους πέντε Κύπριους έχει κακή συμμόρφωση ως προς τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής, ενώ ένας στους τρεις Κύπριους έχει πολύ χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, προτίθεται.
Επίσης αναφέρεται ότι μόλις το 7% του ενήλικου πληθυσμού νηστεύει αυστηρά για όλη τη διάρκεια που προϋποθέτει η Ορθόδοξη Εκκλησία, ότι μία στις πέντε Κύπριες μητέρες δεν θηλάζει καθόλου και ότι ένας στους δύο ενήλικες άντρες και σχεδόν μία στις τρεις ενήλικες γυναίκες καπνίζουν συστηματικά.
Τέλος αναφέρεται ότι η μέση αύξηση του βάρους του ενήλικου πληθυσμού τα πρώτα δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν στα 2,7 κιλά. Αυτά και άλλα αποτελέσματα μαζί με εισηγήσεις για πολιτικές διατροφής, αναλύονται στο σύγγραμμα με στόχο τη βελτίωση της υγείας των Κύπριων πολιτών.
Η εναρμονισμένη αυτή μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την EFSA με συνολική χορηγία 200.000 ευρώ για την Κύπρο, στο πλαίσιο του προγράμματος EU MENU και πραγματοποιήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε συνεργασία με το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγεία του Παιδιού. Η μελέτη αποτελεί την πρώτη επίσημη εθνική έρευνα για τη διατροφή των Κυπρίων.
Tags: Παχυσαρκία