ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σκέψεις για επαναφορά της μάσκας

05 Ιουλίου 2022, 08:17

images

Η επαναφορά του μέτρου για την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας κατά του Covid-19 αναμένεται να εξεταστεί, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αποφυγή επανεμφάνισης αυξητικών τάσεων όπως συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι δεν αποκλείεται να επανέλθει το μέτρο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους καθώς αυτό το ενδεχόμενο αναμένεται να εξεταστεί από τους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ).

Αναφορικά με το αν αυξήθηκε η εισροή των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι η εισροή αυξομειώνεται και διακυμαίνεται περίπου στα 350-400 άτομα καθημερινά για την 4η δόση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τη χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου κατά του Covid-19 δικαιούνται άτομα άνω των 60 ετών (προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο και την κάρτα εμβολιασμού), άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας που διαμένουν ή εργάζονται σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές (προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο και την κάρτα εμβολιασμού), επαγγελματίες υγείας ανεξαρτήτως ηλικίας (προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο, κάρτα εμβολιασμού και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος), ανοσοανεπαρκείς και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς ανεξαρτήτως ηλικίας, άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, άτομα με σοβαρή Παχυσαρκία και νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε (5) μηνών από τη λήψη της ενισχυτικής 3ης δόσης.

Σημειώνεται ότι αρκετός κόσμος ζητά να μειωθεί το ηλικιακό όριο για την 4η δόση, κάτι που θα συζητήσει σε κοινή συνεδρίαση του Υπουργείου Υγείας με την ΣΕΕ.

Η επίκουρος καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιού, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι βραχυπρόθεσμα δεν αναμένεται να εμφανιστούν άλλες μεταλλάξεις ή υπομεταλλάξεις εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

Σημείωσε ότι υπάρχει ένα δείγμα πληθυσμού που προβαίνει στα self test, επομένως τα κρούσματα ενδέχεται να είναι περισσότερα από όσα καταγράφονται.

Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι οι κυριότερες υπομεταλλάξεις που επικρατούν στην κοινότητα αυτό το χρονικό διάστημα είναι η ΒΑ.4 και ΒΑ.5 οι οποίες φαίνεται να κατέχουν το 85% των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την κ. Κολιού, από τα 110 περιστατικά κρουσμάτων που ελέγχθηκαν, 8 στα 10 περιστατικά παρουσίασαν αυτές τις υπομεταλλάξεις.

Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νοσηλειών να φτάσουν στα αυξημένα επίπεδα των προηγούμενων μηνών, εξέφρασε τη θέση ότι αναμένεται να υπάρξει κύμα αριθμητικών αυξήσεων στα κρούσματα, το οποίο θα οδηγηθεί και πάλι σε ύφεση.

Η κ. Κολιού επεσήμανε τη σημαντικότητα της τήρησης των μέτρων όπως οι αποστάσεις και ο αερισμός των εσωτερικών χώρων, καθώς επίσης και τον εμβολιασμό των ατόμων που χρειάζονται την 4η δόση εμβολίου κατά του covid-19 όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τον προσωπικό τους ιατρό.

Υπογράμμισε εξίσου την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που διατίθενται κατά του κορωνοϊού υποδεικνύοντας ότι «κάνουν τη διαφορά».

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι θα πρέπει σε συνεννόηση με τους προσωπικούς τους ιατρούς να ξεκινήσουν να λαμβάνουν το απαραίτητο φάρμακο εάν το χρειάζονται.

Αναφορικά με τη μείωση του ηλικιακού ορίου για τη χορήγηση της 4ης δόσης εμβολίου, η κ. Κολιού εξέφρασε διαφωνία καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) φαίνεται να θεωρεί ότι η χορήγηση της 4ης δόσης σε μικρές ηλικίες δεν έχει όφελος.

Στο 22% οι ανεμβολίαστοι

Αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που είναι εμβολιασμένοι μέχρι σήμερα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι στο σύνολο του πληθυσμού για όλες τις ηλικίες (συμπεριλαμβανομένων και των 5 ετών και κάτω) το ποσοστό ανέρχεται στο 73,6% (26,4% ανεμβολίαστοι), ενώ για όσους δικαιούνται να εμβολιαστούν (από 5 ετών και άνω) το ποσοστό εμβολιασμένων ανέρχεται στο 78% (22% ανεμβολίαστοι).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τις 28 Ιουνίου 2022 συνολικά εμβολιάστηκαν 1,788,761 άτομα. Την 1η δόση εμβολίου συνολικά έκαναν 668,493 άτομα, την 2η δόση 645,099 άτομα και την 3η δόση 475,169 άτομα.

Ο κ. Αθανασίου υπέδειξε ότι πρέπει να εμβολιάζονται τα άτομα που το έχουν ανάγκη, δηλαδή ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα υγείας για περαιτέρω προστασία από τον Covid-19 αλλά και την αποφυγή νοσηλειών.

Οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την εβδομαδιαία κατάσταση της πανδημίας στο νησί, για την εβδομάδα 24-30 Ιουνίου 2022, καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι και 10.879 νέα περιστατικά Covid-19, με το συνολικό ποσοστό θετικότητας να φτάνει το 11,62% και 75 ασθενείς να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Οι τρείς θάνατοι που ανακοινώθηκαν αφορούν άνδρα ηλικίας 75 ετών που απεβίωσε στις 24 Ιουνίου, άνδρα ηλικίας 87 ετών που απεβίωσε στις 24 Ιουνίου και γυναίκα ηλικίας 84 ετών που απεβίωσε στις 28 Ιουνίου.

Από την αρχή της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται στους 1.075.

Μεταξύ των 75 ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, 4 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση (ΜΕΘ: 0 εκτός αναπνευστήρα/1 διασωληνωμένοι, ΜΑΦ: 3) και 2 ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω COVID σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Της Ουρανίας Στυλιανού 

Σχετικά Άρθρα