ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε λειτουργία το δίκτυο εργαστηρίων HERA για υγειονομικές απειλές

01 Φεβρουαρίου 2023, 16:21

images

Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) δημιούργησε ένα δίκτυο εργαστηρίων, το οποίο τίθεται σήμερα σε λειτουργία. Το δίκτυο, το οποίο ονομάζεται DURABLE, χρηματοδοτείται με 25 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health. Θα παρέχει άμεσες και υψηλής ποιότητας επιστημονικές πληροφορίες, στηρίζοντας την ΕΕ στην προετοιμασία απέναντι σε διασυνοριακές υγειονομικές απειλές, στην αντιμετώπισή τους και στην αξιολόγηση των επιπτώσεων των ιατρικών αντιμέτρων.

Το δίκτυο DURABLE, το οποίο θα συντονίζεται από το Ινστιτούτο Παστέρ, περιλαμβάνει δεκαοκτώ κορυφαία εργαστήρια της ΕΕ. Θα συμβάλλει στην άμεση, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εξέταση, ταυτοποίηση και στον ενισχυμένο χαρακτηρισμό των παθογόνων παραγόντων, διευκολύνοντας έτσι στον εντοπισμό, την ανάπτυξη και την αγορά κατάλληλων ιατρικών αντιμέτρων. Το δίκτυο DURABLE θα συμπληρώσει τα υφιστάμενα δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τελούν υπό τον συντονισμό του ECDC, για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Όταν εμφανίζονται απειλές κατά της υγείας, είναι ζωτικής σημασίας να αναλαμβάνουμε δράση άμεσα, ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι επιδημικών εξάρσεων και να προστατεύονται οι πολίτες μας. Το δίκτυο εργαστηρίων HERA θα ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να συλλέγει και να ανταλλάσσει δεδομένα, να αξιολογεί καλύτερα τις αναδυόμενες υγειονομικές απειλές και να εντοπίζει αποτελεσματικά ιατρικά αντίμετρα, ενισχύοντας παράλληλα τη συνεργασία σε ενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο. Η έναρξη λειτουργίας του δικτύου αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της HERA να διασφαλίσει ότι η ΕΕ είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των μελλοντικών υγειονομικών προκλήσεων.» 

Η δημιουργία του δικτύου DURABLE αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της HERA για την καλύτερη προετοιμασία της Ευρώπης απέναντι σε πανδημίες και άλλες μεγάλης κλίμακας απειλές κατά της υγείας.

Το δίκτυο DURABLE θα προωθήσει την ανταλλαγή δεδομένων και θα τροφοδοτήσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστηρίζοντας έτσι τις προσπάθειες των χωρών για την επίτευξη του 3ου στόχου βιώσιμης ανάπτυξης για την καλή υγεία και την ευημερία, άλλων στόχων που σχετίζονται με την υγεία, καθώς και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.


Σχετικά Άρθρα