ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε ετοιμότητα για Covid και Όμικρον τα Πανεπιστήμια

23 Ιανουαρίου 2022, 06:00

images

Σε ετοιμότητα βρίσκονται τα Πανεπιστήμια με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού εν μέσω της έλευσης και στην Κύπρο της μετάλλαξης Όμικρον.

Η τηλεκπαίδευση συνεχίζει να αποτελεί κύριο παράγοντα στην ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων καθώς και στη μείωση της εξάπλωσης του Covid-19.

Σύμφωνα με πηγές από αρμόδιους φορείς πανεπιστημίων, οι χειμερινές εξετάσεις θα διεξαχθούν διαδικτυακά και το εαρινό εξάμηνο θα διεξαχθεί διαζώσης, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Εντούτοις, τα πανεπιστήμια είναι προετοιμασμένα και έχουν την απαραίτητη εμπειρία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ακολουθώντας ένα στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων, όπως η πανδημία, κινήθηκαν έγκαιρα για τη σωστή αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου UCLANκαθηγητής Πανίκκος Πουτζιουρής, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε τη διδασκαλία διαδικτυακά με κάποιες ειδικές διευθετήσεις για προγράμματα που απαιτούν πρακτική εξάσκηση σε εργαστήρια. Θα συνέλθει εγκαίρως η Σύνοδος για να κάνει μια αξιολόγηση της κατάστασης και με συμμόρφωση στα πρωτόκολλα του Υπ. Υγείας θα αποφασιστεί πότε θα αλλάξουμε το modus operandi, και να επανέλθουμε στη φυσικη παρουσία».

Δήλωσε, επίσης, ότι «προσβλέπουμε στην επιστροφή των φοιτητών στο πανεπιστήμιογια δια ζώσης διδασκαλία και μάθηση. Η κοινότητα φοιτητών προσωπικού και συνεργατών θα ακολουθεί πλήρως το πρωτόκολλο υγείας και ασφάλειας, σεβόμενοι τους κανόνες για safe pass».

«Όσον αφορά τους φοιτητές που δικαιολογημένα δεν μπορούν να παρουσιάζονται δια ζώσης, θα μπορούν να παρακολουθήσουν  διαδικτυακά», πρόσθεσε.

Επισήμανε, εξίσου, ότι οι φοιτητές έχουν δείξει ωριμότητα με τις αλλαγές που υπάρχουν λόγω της πανδημίας και είναι σε συνεχή συνεργασία με τις νέες μεθόδους και έχουν άριστη επικοινωνία με τους καθηγητές τους. 

«Όσον αφορά τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου θα ακολουθήσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές από τις ρυθμιστικές αρχές (ΔΙΠΑΕ), με υπευθυνότητα  θα  περιφρουρήσουμε την ποιότητα και την ακαδημαϊκή αριστεία - βεβαιως πάντα σεβόμενοι και τα πρωτόκολλα από το Υπ. Υγείας», πρόσθεσε.

Αρμόδιοι φορείς του Πανεπιστημίου Frederick, μιλώντας στο YgeiaWatch, ενημέρωσαν ότι: «Η επανέναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Frederick γίνεται χωρίς φυσική παρουσία καθώς διανύουμε περίοδο εξετάσεων, που διεξάγονται διαδικτυακά. Η διαδικτυακή διεξαγωγή των εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο αποφασίστηκε δεδομένης της ραγδαίας επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, ακολουθώντας και τη σύσταση του Φορέα ΔΙΠΑΕ».

«Το Πανεπιστήμιο Frederick διεξάγει για 7η φορά διαδικτυακές εξετάσεις από την έναρξη της πανδημίας, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Γίνονται, επιπλέον, ρυθμίσεις για φοιτητές/τριες με διευκολύνσεις ώστε αυτές να παρέχονται και κατά τη διαδικτυακή εξέταση. Η εξεταστική περίοδος ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 5 Φεβρουαρίου», πρόσθεσαν.

Σημείωσαν, επίσης, ότι «παρόλο που αυτή την περίοδο η φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου δεν έχει φυσική παρουσία στις δύο Πανεπιστημιουπόλεις του σε Λευκωσία και Λεμεσό, το Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας του Πανεπιστημίου Frederick συνεχίζει να καταγράφει και να παρακολουθεί την κάθε περίπτωση κρούσματος που αφορά είτε μέλος του προσωπικού ή και φοιτητή/τρια για την οποία λαμβάνει ενημέρωση και παρέχει αναλόγως υποστήριξη».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα