ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε εφαρμογή οι περιορισμοί στα φάρμακα

18 September 2019, 08:05

images

Ξεκίνησε και εξελίσσεται ομαλά η εφαρμογή των περιορισμών στη συνταγογράφηση φάρμακων από προσωπικούς ιατρούς.

Φάρμακα ειδικοτήτων νευρολογίας, ψυχιατρικής, ογκολογίας και μερικά της γαστρεντερολογίας πλέον θα μπορούν να συνταγογραφούνται μόνο από ειδικούς ιατρούς αναφέρει στο YgeiaWatch η αρμόδια λειτουργός του οργανισμού ασφάλισης υγείας Γνώσια Αχνιώτου.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση εφαρμόστηκε καθώς αυτά τα ειδικευμένα φάρμακα χρειάζονται ειδική διαχείριση ενώ μερικά από τα φάρμακα σε χαμηλότερες δυνάμεις μπορούν να συνταγογραφούνται και από προσωπικούς ιατρούς.

Τα φάρμακα με πιο ψηλές δυνάμεις χρειάζονται ειδικό ιατρό, ανέφερε η κ. Αχνιώτου.

Διευκρίνισε ότι οι ασθενείς που έχουν ήδη λάβει την επαναλαμβανόμενη συνταγή τους από προσωπικό ιατρό τότε αυτή ισχύει μέχρι να λήξει, δηλαδή σε διάστημα τριών μηνών.

Η σχετική ρύθμιση απορρέει από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού ασφάλισης υγείας κατόπιν εισήγησης της συμβουλευτικής επιτροπής φαρμάκων.

Σχετικά με τις ελλείψεις των φαρμάκων που παρατηρούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία η κ. Αχνιώτου ανέφερε ότι «για εκείνα τα φάρμακα που δεν υπάρχουν ανταλλάξιμα εξακολουθούμε να παίρνουμε φάρμακα από τις φαρμακαποθήκες του κράτους και μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας να τα διανέμουμε στα ιδιωτικά φαρμακεία, σχετικά με τα υπόλοιπα φάρμακα ειδικοτήτων παραπέμπουμε τους ασθενείς στα νοσοκομειακά φαρμακεία».

Η διανομή των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη στα ιδιωτικά φαρμακεία γίνεται από τον ΟΑΥ, όπως διευκρίνισε η κ. Αχνιώτου αφού το φαρμακείο, είπε, παραγγέλλει πρώτα στον ΟΑΥ και με τη σειρά του ο οργανισμός στέλνει το φάρμακο στο φαρμακείο όπου υπάρχει ανάγκη.

Στον κατάλογο φαρμάκων του ΓεΣΥ προστίθενται συνεχώς προϊόντα αναφέρει η κ. Αχνιώτου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

Σε περιπτώσεις που ακόμη οι εταιρείες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο υγείας και εισάγουμε τα προϊόντα μέσω πρεσβειών.

«Παρακολουθούμε τα προϊόντα που είναι σε έλλειψη και προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην τελειώσει κανένα φάρμακο σε ασθενή», σημείωσε η κ. Αχνιώτου.

«Εάν σε ένα προϊόν υπάρχει ανταλλάξιμο τότε οι ιατροί γράφουν τα ανταλλάξιμα αφού υπάρχει δυνατότητα στο σύστημα να δούμε ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη και για ποια η προμήθεια τους γίνεται από φαρμακεία του ΟΚΥπΥ ώστε να γράψουν ανταλλάξιμο ή να καθοδηγήσουν τον ασθενή στα κρατικά φαρμακεία αντίστοιχα», διευκρίνισε.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Ο πίνακας με τα φάρμακα στα οποία τίθενται περιορισμοί επισυνάπτεται.


Sept18_2019_FarmakaGESY.pdf

Σχετικά Άρθρα