ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ρυθμίζουν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

05 Δεκεμβρίου 2022, 06:00

images

Τον περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Τροποποιητικό) Νόμο του 2022, αναμένεται να εξετάσει η Βουλή τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της πρότασης του Υπουργείου Υγείας, το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου σε ότι αφορά θέματα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Συγκεκριμένα, με την τροποποίηση του νόμου αναμένεται να υποβοηθηθούν πρόσωπα που αιτούνται την εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και επιπρόσθετα, θα επιτευχθεί η αποτελεσματική λειτουργία του Συμβουλίου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Η προτεινόμενη τροποποίηση προνοεί ακόμη, την κατοχύρωση του δικαιώματος παρένθετης μητρότητας στη μονήρη γυναίκα μόνο κατόπιν άδειας του Συμβουλίου και νοουμένου ότι η μονήρης γυναίκα δεν μπορεί να κυοφορήσει, λόγω σοβαρών και ειδικών ιατρικών προβλημάτων.

Επιπλέον, προνοείται η κατοχύρωση ως μέγιστης ηλικίας φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής υποβοηθούμενης γυναίκας σε 53 έτη και ρυθμίζονται θέματα ανωνυμίας των δοτών.

Πρόσθετα, προνοείται η απαγόρευση διαφήμισης για την ανεύρεση δοτών και η κατοχύρωση του δικαιώματος ενημέρωσης για τον ίδιο σκοπό στις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και στο συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις 30 Νοεμβρίου 2022.

Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα