ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ραγδαία η εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως

21 Οκτωβρίου 2020, 07:54

images

Ραγδαία είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως με την καταγραφή μεγάλου αριθμού κρουσμάτων και θανάτων.

Στην Αργεντινή καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 384 ασθενείς εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει τους 27.100 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της λατινοαμερικάνικης χώρας χθες Τρίτη.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν άλλες 16.337 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 1.018.999, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 162.252 επί του παρόντος, ενώ 829.647 ασθενείς έχει διαγνωστεί πως αποθεραπεύτηκαν.

Τη Δευτέρα, η Αργεντινή έγινε η πέμπτη χώρα στον πλανήτη και η δεύτερη στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής όπου οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία, κατά τα στοιχεία που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 5.788 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 555 θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 86.893 νεκρούς επί συνόλου 860.714 μολύνσεων.

Ο Υφυπουργός Υγείας του Μεξικού Ούγο Λόπες-Γκατέλ τόνισε χθες σε δημοσιογράφους ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν ξανά τις τελευταίες ημέρες, με την πτωτική τάση που είχε καταγραφόταν από τα τέλη του Ιουλίου να αντιστρέφεται. Είπε πως αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα κρούσματα εντοπίζονται ταχύτερα, στο ότι αυξάνονται ή και τα δύο.

Σε κάθε περίπτωση, "έχουμε πρώιμες ενδείξεις" νέας "ανοδικής τάσης" της καμπύλης της πανδημίας, τόνισε ο Υφυπουργός, προτρέποντας τους συμπολίτες του να αποφύγουν να συμμετάσχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις το διήμερο από την 1η ως τη 2η Νοεμβρίου, όταν παραδοσιακά εορτάζεται η Ημέρα των Νεκρών, σύμφυρμα καθολικών και προϊσπανικών παραδόσεων.

Η Κυβέρνηση έχει δώσει εντολή τα νεκροταφεία να παραμείνουν κλειστά το διήμερο αυτό, προκαλώντας αγανάκτηση σε πιστούς. Ο λόγος είναι πως από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, τα νεκροταφεία έχουν "μετατραπεί σε περιοχές υψηλού κινδύνου για την εξάπλωση" του κορωνοϊού, εξήγησε ο Λόπες-Γκατέλ. Κάποιοι δήμοι, όπως η αγροτική κοινότητα Κουατσομούλκο, στην πολιτεία Τλατσκάλα, αποφάσισαν όμως να μην κλείσουν τα νεκροταφεία, καθώς το μέτρο εξόργισε πολλούς κατοίκους.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας, άλλες ημερομηνίες "υψηλού κινδύνου" είναι η γιορτή της Παρθένου της Γουαδελούπης (12η Δεκεμβρίου), όταν 3 εκατομμύρια και πλέον πιστοί πάνε στη Βασιλική της πρωτεύουσας για τιμήσουν την προστάτιδα της χώρας, όπως και τα Χριστούγεννα. Οι δημόσιες συναθροίσεις και η επιδείνωση του καιρού ενδέχεται να προκαλέσουν νέα αναζωπύρωση, επέμεινε.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 23.227 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 661 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19. Στη χώρα έχουν πλέον καταγραφεί σχεδόν 5,3 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανέρχεται σε 154.837 νεκρούς, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες ώρες καταγράφηκαν 1.984 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα αυτή να ανέρχεται σε 351.413.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 74 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην τουρκική επικράτεια να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 9.445 από την 11η Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα μόλυνσης.

Παράλληλα, 1.512 ασθενείς ανάρρωσαν, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως αποθεραπεύτηκαν να φθάνει τους 306.939. Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται 1.545 ασθενείς.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 7.595 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 380.762, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 39 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα να φθάνει τους 9.875, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι υγειονομικές αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν 1.336 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αφού οι περιπτώσεις ήταν κατά 312 περισσότερες από εκείνες που εντοπίστηκαν την προηγουμένη.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη χώρα της Βαλκανικής έφθασε έτσι τους 31.863, σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 11 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας να φθάνει τους 1.019 από την 8η Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα. Επί του παρόντος 1.633 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, οι 93 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας γνωστοποίησαν πως κατέγραψαν 25 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, δύο οφειλόμενα σε μετάδοση στην κοινότητα και 23 "εισαγόμενα", φορείς που έφθασαν από το εξωτερικό στη χώρα της Ωκεανίας.

Τα περισσότερα "εισαγόμενα" κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αλιέων, που έχουν μεταφερθεί σε κέντρο απομόνωσης στην Κράιστσερτς, σημείωσε ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας, ο Ασλεϊ Μπλούμφιλντ. Τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό αυξήθηκαν σε συνολικά 1.556, διευκρίνισε ο ίδιος.

Στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη, από 19 την προηγουμένη, ανακοίνωσε το κινεζικό Υπουργείο Υγείας σήμερα, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν "εισαγόμενα", κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό αφού εισέλθουν στην επικράτεια.

Έκανε επίσης λόγο για τον εντοπισμό 15 ασυμπτωματικών φορέων, από 24 την προηγουμένη. Η Κυβέρνηση της Κίνας έχει καταγράψει 85.715 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και 4.634 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Σχετικά Άρθρα