ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψάχνουν στο Internet για θέματα υγείας οι Κύπριοι

30 Ιουλίου 2021, 06:00

images

Τη μεγαλύτερη αύξηση στην αναζήτηση πληροφοριών υγείας στο διαδίκτυο την τελευταία δεκαετία σημειώνουν η Τσεχία και η Κύπρος, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat.

Κατά την τελευταία δεκαετία, τα ποσοστά των ατόμων που αναζητούν πληροφορίες για την υγεία στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.

Η υψηλότερη αύξηση στον αριθμό των ατόμων που αναζητούν πληροφορίες για την υγεία στο διαδίκτυο καταγράφηκε στην Τσεχία (+41 %) και στην Κύπρο (+40 %).  Ακολουθούν οι χώρες Ισπανία (+34%), Ιρλανδία και Κροατία με αύξηση 33%.

Σύμφωνα με έρευνα του 2020 σχετικά με τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT) ένας στους δύο πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα ποσοστό 55% μεταξύ των ηλικιών 16-74, ανέφερε ότι είχε αναζητήσει πληροφορίες σε θέματα υγείας στο διαδίκτυο, όπως πληροφορίες που σχετίζονται με τραυματισμούς, ασθένειες, διατροφή και βελτίωση της υγείας.























Οι αριθμοί αυτοί φαίνεται να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο σύμφωνα με τη Eurostat. Το ποσοστό για το 2019 ήταν 53%, ενώ το 2010 ήταν στο 34%.

Επιπλέον, το 20% των πολιτών της ΕΕ ανέφεραν ότι έχουν κλείσει ραντεβού με έναν επαγγελματία μέσω του διαδικτύου. Το 13% ανέφεραν ότι είχαν πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες υγείας μέσω ιστότοπου ή εφαρμογής αντί να επισκέπτονται το νοσοκομείο ή γιατρό αυτοπροσώπως, ενώ το 11% των πολιτών είχαν πρόσβαση στο προσωπικό τους αρχείο υγείας στο διαδίκτυο.

Αναζήτηση θεμάτων υγείας μέσω διαδικτύου

Οι αριθμοί των ατόμων που αναζητούν πληροφορίες για την υγεία στο διαδίκτυο φαίνεται να ποικίλλει στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Το 2020 οι περισσότερες αναζητήσεις για θέματα υγείας στο διαδίκτυο σημειώθηκαν στη Φινλανδία με ποσοστό 77% και στις Κάτω Χώρες (76%).

Λιγότερο δημοφιλείς οι αναζητήσεις σε θέματα υγείας ήταν στη Ρουμανία με 28% και στη Βουλγαρία με ποσοστό 29%.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα