ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρώτη στην Ευρώπη η Κύπρος σε ποσοστό αιμοδοτών

23 September 2021, 06:00

images

Η Κύπρος βρίσκεται πρώτη στις αιμοδοσίες σε σχέση με άλλες χώρες ανάλογα με τον πληθυσμό, αναφέρει σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch ο προϊστάμενος του Κέντρου Αίματος Σωκράτης Μενελάου.

«Η πανδημία μας πήρε λίγο πίσω στις αιμοδοσίες αλλά τώρα είμαστε έτοιμοι για δριμύτερη λειτουργία αιμοδοσίας», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Μενελάου, έχουν ξεπεραστεί οι φόβοι και οι ανησυχίες για αιμοδοσία λόγω της πανδημίας από τους αιμοδότες.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η πανδημία υπάρχει εδώ και ενάμισι χρόνο στη ζωή μας και υπάρχει μια ικανοποιητική ροή αιμοδοτών, που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως φυσιολογική».

Όπως προσθέτει, αυτή η αυξημένη ανάγκη για αίμα οφείλεται στη μαζικότητα χειρουργείων αυτή την περίοδο λόγω της καθυστέρησης/αναβολής τους από τα διατάγματα σχετικά με τον περιορισμό της πανδημίας.

«Αυτή η έξαρση των χειρουργείων επομένως με τη χαλάρωση των διαταγμάτων και συνάμα η μεγάλη ανάγκη για αίμα ήταν κάτι το οποίο αναμέναμε», προσθέτει.

Και στα απλά χειρουργεία πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο αίμα

Όπως προσθέτει ο κ. Μενελάου, είναι απαραίτητο σε κάθε χειρουργείο από το πιο απλό μέχρι το πιο περίπλοκο να υπάρχει διαθεσιμότητα αίματος σε περίπτωση που χρειαστεί. «Ποτέ οι χειρούργοι δεν προχωρούν σε μια επέμβαση χωρίς να έχουν στο πλευρό τους κάποιες μονάδες αίματος εάν και εφόσον χρειαστούν για λόγους ασφάλειας και υγείας του ασθενή», υπογραμμίζει.

Λόγω επομένως αυτών των χειρουργείων υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αίμα, και για περίπου δύο εβδομάδες θα υπάρχει αυτή η μεγάλη ανάγκη μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, όπως σημειώνει.

Μονάδες αίματος Παγκύπρια

Σύμφωνα με τον κ. Μενελάου αυτή την στιγμή υπάρχουν Παγκύπρια μονάδες αιμοδοσίας όπου με safe pass όποιος το επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί για αιμοδοσία χωρίς κάποιο ραντεβού.

Στη Λευκωσία και στην Λεμεσό υπάρχουν μονάδες με καθημερινό συνεχόμενο ωράριο Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 20:00.  Στην Λευκωσία στον Σταθμό Έγκωμης και στην Λεμεσό στον Άγιο Γεώργιο Χαβούζας.

Σύντομα αρχές Οκτωβρίου θα αρχίσουν την επαναλειτουργία τους και οι μονάδες αίματος τόσο σε σχολεία όσο και σε στρατόπεδα.

Καταλήγοντας ο κ. Μενελάου αναφέρει πως «αυτή την στιγμή που υπάρχει ανάγκη για αίμα, γίνεται προσπάθεια προώθησης της αιμοδοσίας και για να έχουμε κατά νου ότι κάθε 3-4 μήνες μπορούμε να δίνουμε αίμα για να βοηθούμε και να σώζουμε τη ζωή κάποιων συνανθρώπων μας, χωρίς κανένα κίνδυνο για την δική μας υγεία».

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

 

 

Σχετικά Άρθρα