ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προχωρούν σε μέτρα οι κυβερνητικοί ιατροί

16 September 2021, 06:00

images

Στους προβληματισμούς των κυβερνητικών ιατρών όσον αφορά την οργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αναφέρεται σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρης Κούμας τονίζοντας ότι οι γιατροί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν σε μέτρα.

Όπως εξηγεί,  έχει προηγηθεί μια συνάντηση στις αρχές του περασμένου Ιούλη, μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών όπου τέθηκαν προς συζήτηση αιτήματα-εισηγήσεις -ερωτήματα τα οποία ακόμη δεν έχουν απαντηθεί παρά τις συζητήσεις για εντατικές συναντήσεις με σκοπό το διάλογο.

«Ο ΟΚΥπΥ δεν έχει τιμήσει τις υποσχέσεις και τις συμφωνίες που υπέγραψε σχετικά με θέματα που άπτονται των δημοσίων νοσηλευτηρίων και των σχέσεων με τον ΠΑΣΙΝ». Επομένως, όπως αναφέρει ο κ. Κούμας «εκπέμπει αναξιοπιστία ο ΟΚΥΠΥ».

Ένα από τα κύρια ερωτήματα του ΠΑΣΙΝ όπως αναφέρει ο κ. Κούμας είναι για το τι θα γίνει τελικά με τα Δημόσια Νοσηλευτήρια.

Πρόσφατα, όπως αναφέρει ο κ. Κούμας ο ΟΚΥπΥ ανακοίνωσε τη διεύρυνση των ωραρίων προς τους οργανωμένους ασθενείς χωρίς να ενημερώσει τις συντεχνίες των ιατρών.

Όπως προσθέτει, για να γίνει αυτό θα πρέπει να διευρυνθεί και το προσωπικό διότι τίθενται και τα θέματα των δικαιωμάτων των ιατρών ως δημόσιοι υπάλληλοι.

«Όποια απόφαση και να παρθεί θα πρέπει πρωτίστως» όπως αναφέρει, «να έχει το συμφέρον του ασθενή, όμως επειδή το θέμα αφορά άμεσα και τους ιατρούς θα πρέπει να ενημερώνονται και οι ίδιοι για τέτοιου είδους αποφάσεις».

Ταυτόχρονα όπως προσθέτει θα πρέπει να διευθετηθούν και άλλα θέματα τα οποία εμποδίζουν τη σωστή διεκπεραίωση της ιατρικής εργασίας.

Όπως αναφέρει  ενώ υπάρχουν η τεχνογνωσία, η εμπειρογνωμοσύνη και οι εξειδικεύσεις των ιατρών οι υποδομές ιδιαίτερα στα ΤΑΕΠ, δυσκολεύουν τόσο τους γιατρούς με αποτέλεσμα να εκτίθεται το ιατρικό προσωπικό και να πλήττεται το ιατρικό κύρος και το σημαντικότερο όπως εξηγεί  δημιουργούν ταλαιπωρία στους ασθενείς.

«Έχουν γίνει πολλές υποσχέσεις όμως ακόμη δεν έχουν γίνει εφαρμογές ενώ εδώ και δυόμισι χρόνια με το ΓεΣΥ κάποια πράγματα θα έπρεπε ήδη να έχουν επιλυθεί», τονίζει.

Το μοντέλο και ο τρόπος διοίκησης όπως υποστηρίζει ο κ. Κούμας είναι αυτό που ευθύνεται για αυτά τα προβλήματα. Τέλος, όπως αναφέρει αυθαίρετα από τον ΟΚΥπΥ χρησιμοποιείται ο όρος «νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ».

«Αυτός ο όρος δεν είναι πουθενά καταγραμμένος και θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο σωστός όρος που είναι Δημόσια Νοσηλευτήρια της Κύπρου».

Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου υγείας Μαργαρίτα Κυριάκου, κληθείσα να σχολιάσει τα μέτρα των γιατρών σε δηλώσεις επεσήμανε ότι ο υπουργός υγείας είναι σε επικοινωνία με όλους τους φορείς.

«Συστήνεται προτού προχωρήσουν σε μέτρα να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια διαλόγου. Ο υπουργός είναι στη διάθεση όλων των μερών για να παρέμβει προκειμένου να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ του ΟΚΥπΥ και των επαγγελματιών υγείας», ανέφερε.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα