ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προβληματισμός για εισαγωγή νοσηλευτών από τρίτες χώρες

23 Απριλίου 2024, 06:00

images

Προβληματισμό εκφράζουν οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους νοσηλευτές, για το ενδεχόμενο εισαγωγής νοσηλευτών από τρίτες χώρες στην Κύπρο.

Το υπουργείο Υγείας, από πλευράς του, φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει στις σχετικές αποφάσεις του, καθώς, όπως διαπιστώνεται, η έλλειψη νοσηλευτών άρχισε ήδη να χτυπά το σύστημα υγείας του τόπου και δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις.

«Υπάρχει ανάγκη να καλυφθεί το μεγάλο κενό που παρουσιάζεται», τόνισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, εξηγώντας πως πρέπει να ληφθούν, τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Προς αναζήτηση 470 νοσηλευτών

Για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες τα επόμενα χρόνια σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να εξευρεθούν 470 νοσηλευτές.

«Μεσοπρόθεσμα πρέπει να βρούμε νοσηλευτές για να εξυπηρετηθεί και ο ιδιωτικός αλλά και ο δημόσιος τομέας, με στόχο να μην αναγκάζονται οι νοσηλευτές να δουλέψουν μεγαλύτερες βάρδιες απ' ότι πρέπει αλλά και να λυθεί το πρόβλημα που εντοπίζεται σε κάποια νοσηλευτήρια, τα οποία διατηρούν κλειστές κλίνες λόγω υποστελέχωσης. Αυτό θα βοηθήσει και στην επίλυση του προβλήματος των λιστών αναμονής», σημείωσε.

Μελετούν παροχή κινήτρων σε φοιτητές από τρίτες χώρες

Σημειώνεται ότι το μέτρο το οποίο εξετάζει το Υπουργείο Υγείας, ως μια από τις πιθανές λύσεις του προβλήματος, είναι να δοθούν κίνητρα στους φοιτητές από τρίτες χώρες, οι οποίοι σπουδάζουν νοσηλευτική σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και ταυτόχρονα να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα να μπορούν να εργαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα , χωρίς να κατέχουν πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας αλλά με την υποχρέωση να αποκτήσουν το συγκεκριμένο προσόν εντός καθορισμένου χρόνου.

«Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή στην υφιστάμενη νομοθεσία, η οποία δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Υγείας αλλά είναι ευρύτερο θέμα και για άλλες ειδικότητες», υπογράμμισε ο κ. Δαμιανός.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας, βρίσκεται στη διαδικασία συζήτησης, ούτως ώστε να δοθεί το δικαίωμα στα νοσηλευτήρια να εισάγουν νοσηλευτές από τρίτες χώρες και να εγγραφούν στους συνδέσμους των νοσηλευτών με την εκμάθηση και πάλι κάποιου βαθμού ελληνικών.

Επιπλέον, ο κ. Δαμιανός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για το ζήτημα των αποσπάσεων των νοσηλευτών του OKYπΥ σε άλλα πόστα εκτός νοσηλευτηρίων, σε καθήκοντα που δεν είναι της ειδικότητας τους, χωρίς ο οργανισμός να προχωρά σε αντικατάσταση των κενών θέσεων που δημιουργούνται.

«Αυτό πρέπει να βρούμε κάποιο τρόπο να το λύσουμε», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 250 νοσηλευτές του ΟΚΥπΥ, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι, εκτελούν άλλα καθήκοντα πέραν των νοσηλευτικών καθηκόντων.

Ως μακροπρόθεσμο μέτρο, αυτό που τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας μελετούν, είναι η προώθηση του επαγγέλματος του νοσηλευτή μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού που προσφέρεται στα σχολεία, με σκοπό την προσέλκυση νέων φοιτητών στον κλάδο της νοσηλευτικής.

«Κόκκινη γραμμή» για τις συντεχνίες

Οι προθέσεις του υπουργείου Υγείας, δεν φαίνεται όμως να βρίσκουν εντελώς σύμφωνες τις συντεχνίες των νοσηλευτών του δημοσίου.

Μάλιστα, το ενδεχόμενο πρόσληψης νοσηλευτών από τρίτες χώρες, χαρακτηρίστηκε στο παρελθόν, από πλευράς τους, ως «κόκκινη γραμμή» ενώ εκφράζουν ανησυχία και για το επίπεδο τον παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς.

«Το μέτρο αυτό καταδεικνύει την πρόθεση αύξησης του οικονομικού κέρδους των ιδιωτικών κλινικών και δεν είναι προς όφελος του πολίτη, ο οποίος, όπως ισχυρίζονται, μέσω αυτής της λύσης, θα λαμβάνει μειωμένο επίπεδο ποιότητας φροντίδας υγείας», ανέφερε στο YgeiaWatch o Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββας Ιακώβου.

«Με την εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες θα μειωθεί το ενδιαφέρον από τους νέους και θα είναι ταφόπλακα για το επάγγελμα, ώστε να το ακολουθήσουν η νέες γενιές . Η εξεύρεση πρόχειρων και προσωρινών λύσεων, ή η εκ των υστέρων προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων με πιεστικά χρονοδιαγράμματα ίσως προβεί μοιραία, εις βάρος του Κύπριου πολίτη», πρόσθεσε.

Δεν θα λυθεί το πρόβλημα

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch o πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης, ανέφερε ότι «η σκέψη του Υπουργείου Υγείας να εισάγουμε νοσηλευτές από τρίτες χώρες είναι ένα προσωρινό μέτρο και επιπλέον δεν θα λύσει το πρόβλημα στα δημόσια νοσηλευτήρια, διότι με βάση το νόμο δεν μπορούν να εργοδοτηθουν».

«Επομένως πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός για να επιλέξουν νέοι φοιτητές τη νοσηλευτική. Ανάμεσα στις εισηγήσεις που υποβάλαμε, είναι να αυξηθεί ο αριθμός φοιτητών νοσηλευτικής το ΤΕΠΑΚ, ανοίγοντας και τμήμα νοσηλευτικής στη Λευκωσία και το κράτος να επιχορηγήσει νέους φοιτητές -λόγω υψηλού κόστους διδάκτρων- να σπουδάσουν νοσηλευτές στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», πρόσθεσε.

Μεταξύ των εισηγήσεων που απέστειλαν οι φορείς νοσηλευτικής στον Υπουργό Υγείας, είναι η αύξηση των εργασιακών αμοιβών και ωφελημάτων, με στόχο την προσέλκυση όλων των διαθέσιμων νοσηλευτών και μαιών.

Όπως επισημαίνουν, στην Κύπρο υπάρχουν αρκετοί απόφοιτοι νοσηλευτικών και μαιευτικών σχολών, που λόγω των πολύ χαμηλών αποδοχών, προτιμούν να εργάζονται σε άλλα επαγγέλματα, καθώς με λιγότερη ευθύνη απολαμβάνουν ίσες ή και περισσότερες αμοιβές και ωφελήματα.

Επίσης, σημειώνουν, ένας μεγάλος αριθμός εργοδοτείται στο εξωτερικό στον τομέα της νοσηλευτικής και μαιευτικής, απολαμβάνοντας υψηλές αμοιβές και ωφελήματα, καθώς και αναγνώριση και ανέλιξη.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα