ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Μπορούν να προληφθούν 5 χιλ. θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ

21 September 2021, 15:09

images

Περίπου 10.700 νέες περιπτώσεις καρκίνου και 4.850 θάνατοι από καρκίνο που σχετίζονται με το αλκοόλ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ετησίως στην ευρωπαϊκή περιοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με διπλασιασμό των δασμών σε αλκοολούχα ποτά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσική Ομοσπονδία και η Γερμανία, θα ήταν μεταξύ των κύριων ωφεληθέντων αν λαμβανόταν αυτό το μέτρο, καθώς σε αυτές αναλογεί σχεδόν το 40% των ζωών που θα μπορούσαν να σωθούν.

Τα στοιχεία αυτά είναι το βασικό πόρισμα της έρευνας του ΠΟΥ με τίτλο «Μοντελοποίηση των επιπτώσεων της αύξησης της φορολογίας στο αλκοόλ στους καρκίνους που οφείλονται στο αλκοόλ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ» και που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Lancet Regional Health Europe».

Το 2020, περισσότεροι από 4,8 εκ. άτομα στην περιοχή της Ευρώπης ανάπτυξαν καρκίνο, σύμφωνα με την Δρ. Carina Ferreira-Borges, αναπληρώτρια Διευθύντρια μη Μεταδοτικών Ασθενειών στον ΠΟΥ-Ευρώπη και μια από τους συντάκτες της μελέτης.

Το αλκοόλ συνδέεται με επτά διαφορετικούς τύπους καρκίνου, είπε, προσθέτοντας ότι τα καλά νέα είναι ότι στην Ευρώπη θα μπορούσε να είχαν προληφθεί έως και το 40% των καρκίνων και έχουμε πολλές ευκαιρίες να νικήσουμε τον καρκίνο ως απειλητική για τη ζωή ασθένεια στο εγγύς μέλλον". Η νέα μελέτη μοντελοποίησης του ΠΟΥ δείχνει ότι η φορολογία μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά το ποσοστό των καρκίνων που σχετίζονται με το αλκοόλ. Ο διπλασιασμός των σημερινών ειδικών φόρων κατανάλωσης αλκοόλ στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε περίπου το 6 τοις εκατό των νέων περιπτώσεων καρκίνου και θανάτων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ», πρόσθεσε η Δρ Ferreira-Borges.

Το αλκοόλ είναι στην κατηγορία 1 των καρκινογόνων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνάς για τον Καρκίνο, και συνδέεται κυρίως με τη στοματική κοιλότητα, τον φάρυγγα, τον οισοφάγο, το παχύ έντερο, το ήπαρ, τον λάρυγγα και τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες.

Ο διπλασιασμός της φορολογίας του, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου στις γυναίκες.

Σχετικά Άρθρα