ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιες οι αλλαγές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δημοσίων

29 Μαρτίου 2024, 05:31

images

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες νομοσχέδιο και κανονισμούς που εκσυγχρονίζουν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημόσιων υπαλλήλων, συνταξιούχων δημόσιων υπαλλήλων, δημόσιων υπαλλήλων που υπηρετούν εκτός Κύπρου, καθώς και των μελών της οικογένειάς τους, τη διενέργεια γενικής ιατρικής εξέτασης νεοδιοριζομένων στη δημόσια υπηρεσία και τη διενέργεια έκτακτης ιατρικής εξέτασης υφιστάμενων δημόσιων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε ομόφωνα με 33 ψήφους υπέρ, το νομοσχέδιο, ενώ οι σχετικοί κανονισμοί πέρασαν με 20 ψήφους υπέρ και 12 αποχές.

Μόνο εντός ΓεΣΥ η κάλυψη

Παράλληλα, με 18 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και μία αποχή, εγκρίθηκε τροπολογία του ΔΗΣΥ που αφορά σε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι της δημόσιας υπηρεσίας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας και όχι συμπληρωματικά μέσω άλλης νομοθεσίας ή άλλων κανονισμών που ρυθμίζουν την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα εν λόγω πρόσωπα.

Επίσης, εγκρίθηκαν ομόφωνα τροπολογίες που καταθέσαν βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, με βάση τις οποίες μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου από την 1η Οκτωβρίου 2023 στην 1η Ιουλίου 2024, ώστε να παρασχεθεί εύλογο χρονικό διάστημα στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προς ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών και προεργασιών για την αποτελεσματική εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων, καθότι η ημερομηνία που περιλαμβανόταν στο κείμενο έχει παρέλθει.

Ο σκοπός του νόμου

Σημειώνεται ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, ώστε να διαγραφεί η απαίτηση για τη διενέργεια ακτινογραφίας θώρακα κατά τη γενική ιατρική εξέταση προσώπου, στο οποίο προσφέρεται διορισμός στη δημόσια υπηρεσία.

Ο σκοπός των προτεινόμενων κανονισμών, είναι η θέσπιση νέων και η κατάργηση των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Ιατρικές Εξετάσεις και Ιατρική Περίθαλψη) Κανονισμών του 1989 και 2002, ώστε να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι εδώ και πέντε χρόνια είναι σε πλήρη εφαρμογή το ΓΕΣΥ, σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό παράλληλα κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι να επωφελούνται περαιτέρω από άλλα ταμεία.

Σημείωσε ότι για να διορθωθεί πλήρως η στρέβλωση θα πρέπει να καταθέσει η εκτελεστική εξουσία νέους κανονισμούς για το ζήτημα και πως σε αυτό αποσκοπεί και η τροπολογία που κατάθεσε το κόμμα του, ώστε να σταλεί το σχετικό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Είπε ακόμα, ότι με την τροπολογία δίνεται το μήνυμα και στους πολίτες, ότι δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας είπε ότι δεν επιτρέπεται να προσφέρονται υπηρεσίες σε κάποιους μέσα από ιδιωτική ασφάλιση, την οποία μάλιστα πληρώνουν οι πολίτες.

Δήλωσε όμως ότι σε αρκετούς ημικρατικούς οργανισμούς στο παρελθόν, αντί να διεκδικούνται αυξήσεις, δίνονταν εισφορές σε ιατρική περίθαλψη.

Υπέδειξε ότι γι’ αυτό δεν πρέπει να παρέμβει η Βουλή σε συμφωνίες που ρυθμίζονται από συμβάσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι κάποιες υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο ΓΕΣΥ, όπως για παραδειγμα οι οδοντιατρικές, «υπολειτουργούν» και υποστήριξε πως με τις συγκεκριμένες συμβάσεις εξυπηρετείται μερίδα δημοσίων υπαλλήλων.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα