Πίσω η Κύπρος στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα
08 Μαΐου 2025, 11:35

Η θέση της Κύπρου στην πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα παραμένει χαμηλή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με έρευνας της W.A.I.T. (Waiting to Access Innovative Therapies) Indicator της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), για την περίοδο 2020-2023.
Συγκεκριμένα, η χώρα μας κατατάσσεται στην 22η θέση ανάμεσα σε 36 χώρες της Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, γεγονός που αναδεικνύει τις διαχρονικές προκλήσεις στην έγκριση και κυκλοφορία νέων φαρμακευτικών θεραπειών στην κυπριακή αγορά.
Με βάση την έρευνα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 7 Μαΐου 2025, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον χρόνο πρόσβασης των ασθενών σε νέα φάρμακα – από μόλις 128 ημέρες στη Γερμανία έως 840 ημέρες στην τελευταία Πορτογαλία, με μέσο όρο τις 518 ημέρες.
Στην Κύπρο, ο μέσος χρόνος από την έγκριση έως τη διαθεσιμότητα καινοτόμων φαρμάκων φτάνει τις 531 μέρες, ενώ για κάποιες θεραπείες ο χρόνος έχει φτάσει μέχρι και τις 1.300 μέρες, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμη και την τελευταία Πορτογαλία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα, στην Κύπρο διατίθενται μόλις 63 καινοτόμα φάρμακα από τα 173 που εξασφάλισαν έγκριση από τις ευρωπαϊκές Αρχές ποσοστό που αντιστοιχεί στο 36%, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 46% (80 φάρμακα), με την Γερμανία να εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 156 διαθέσιμα φάρμακα.
Στο 3% η πλήρης πρόσβαση σε νέα φάρμακα στην Κύπρο
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα 63 φάρμακα που παρέχονται στην Κύπρο, μόλις το 3% διατίθεται χωρίς περιορισμούς – έναντι 99% στη Γερμανία, καθώς για το 90% των σκευασμάτων ισχύει περιορισμένη πρόσβαση ή εφαρμόζεται ειδική διαδικασία μέσω της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ). Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, τα πιο ειδικευμένα φάρμακα, όπως εκείνα για τον καρκίνο ή τα λεγόμενα ορφανά φάρμακα (που σχετίζονται με σπάνια νοσήματα), είναι διαθέσιμα μόνο μέσω περιορισμένης πρόσβασης και κυρίως μέσω της ΕΟΑ, και κανένα από αυτά δεν έχει πλήρως ενταχθεί στο σύστημα αποζημίωσης.
Η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) επισημαίνει τα προβλήματα πρόσβασης και διαθεσιμότητας καινοτόμων φαρμάκων, προτείνοντας εφικτές λύσεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών.
Έξι χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, τα προβλήματα με τη διάθεση καινοτόμων φαρμάκων παραμένουν άλυτα, με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μεταφέρει την ΕΟΑ στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να έχει εντείνει τις καθυστερήσεις στην παροχή φαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με την ΚΕΦΕΑ, όπως και στην ολοκλήρωση εκκρεμών αξιολογήσεων, επιδεινώνοντας περαιτέρω το πρόβλημα.
Η ΚΕΦΕΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον κίνδυνο δημιουργίας κενού στη διάθεση νέων και καινοτόμων θεραπειών, αν δεν υπάρξουν άμεσες βελτιώσεις, και καλεί τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσουν σε αποφάσεις και ενέργειες που θα εξομαλύνουν την κατάσταση, επιτρέποντας την έγκαιρη αξιολόγηση τόσο των εκκρεμών όσο και των νέων αιτήσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα της νομοθεσίας.
Tags: φάρμακα