ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΙΣ και ΠΑΣΥΚΙ: Σήμα κινδύνου για τα νοσηλευτήρια

14 Οκτωβρίου 2019, 16:18

images

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν ο παγκύπριος ιατρικός σύλλογος (ΠΙΣ) και η παγκύπρια συντεχνία κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια και κρίνουν απαραίτητη την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων για την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου υγείας.

Στην κοινή ανακοίνωση τους ΠΙΣ και ΠΑΣΥΚΙ εκφράζεταιη ανησυχία τους για την παρούσα κατάσταση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ενώ αφήνουν αιχμές για παραλείψεις από το υπουργείο υγείας, τον οργανισμό κρατικών υπηρεσιών υγείας (ΟΚΥπΥ) και τον οργανισμού ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ).

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου υγείας.

«Η λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων δεν μπορεί να καθορίζεται στο πλαίσιο του οικονομικού ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς. Τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν υποχρέωση να παρέχουν υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας που εμπίπτουν στις αυτονόητες υπηρεσίες ενός κοινωνικού κράτους και αυτή η ιδιαιτερότητα θα έπρεπε και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ΠΙΣ και ΠΑΣΥΚΙ καλούν την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε εκείνες τις αποφάσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Νωρίτερα σήμερα η ΠΑΣΥΚΙ με ανακοίνωση της προειδοποίησε για ενδεχομένη κατάρρευση των κρατικών κλινικών και των ΤΑΕΠ προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την πορεία κατάρρευσης των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Κλινικές και ΤΑΕΠ υπολειτουργούν και οι εναπομείναντες γιατροί με αυτοθυσία προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την δυσαρέσκεια της εξέφρασε η ΠΑΣΥΚΙ διότι δεν κλήθηκε στη σημαντική συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας στη Βουλή που έλαβε χώρα στις 10 Οκτωβρίου 2019.

Η συντεχνία έκανε λόγο για «μονόλογο και παραπληροφόρηση που αναπτύχθηκε εντός της αίθουσας της συνεδρίασης, όπως και εκτός, κατά την διάρκεια τοποθετήσεων και δηλώσεων εκ μέρους του υπουργού υγείας, του ΟΚΥΠΥ και του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας».

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου

Σχετικά Άρθρα