ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περιορισμoύς για AstraZeneca δείχνουν οι επιδημιολόγοι

26 Μαΐου 2021, 07:37

images

Τον περιορισμό ή ακόμη και τη διακοπή, για κάποιο χρονικό διάστημα, των εμβολιασμών με το AstraZeneca, αναμένεται ότι θα εισηγηθεί σήμερα η επιδημιολογική ομάδα στον Υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, η απόφαση των επιδημιολόγων στηρίχθηκε στα νέα δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Δηλαδή, «τα δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων μετά το AstraZeneca, την επάρκεια των δόσεων από τα άλλα εμβόλια και τον περιορισμό του ιού στην κοινότητα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και η απόφαση συγκλίνει στον περιορισμό των εμβολίων με το AstraZeneca, κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις από τα 14 μέλη της επιδημιολογικής ομάδας κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης, έτσι τελικά αποφασίστηκε να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις τους, προς τον πρόεδρο της ομάδας τον Κωνσταντίνο Τσίουτη, ο οποίος μετά θα καταλήξει στην εισήγηση που θα θέσει ενώπιον του Υπουργού Υγείας.

Κάποια μέλη εισηγούνται τη διακοπή εντελώς των εμβολιασμών με AstraZeneca στο παρόν στάδιο και κάποια άλλα τον ηλιακό περιορισμό είτε από 40 χρόνων και κάτω είτε από 55 χρόνων και κάτω. Ωστόσο, επισημαίνεται πως όσοι αναμένουν να κάνουν τη δεύτερη δόση με AstraZeneca, θα πρέπει να εμβολιασθούν.

Τον τελικό λόγο πάντως θα έχει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, αφού λάβει τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν στην τηλεδιάσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τα δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων που προέκυψαν μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca, μέχρι στιγμής με το εμβόλιο της AstraZeneca εμβολιάστηκαν μόνο 106.000 άτομα όλων των ηλικιών, με την πρώτη ή και τις δύο δόσεις. Με το εμβόλιο της Moderna γύρω στις 27.000 και με το εμβόλιο της Pfizer 200.000 είτε με τη μια, είτε και με τις δύο δόσεις.

Η επιστημονική και επιδημιολογική ομάδα θα καταγράψει επίσης τη θέση της σχετικά με το AstraZeneca, στην οποία αναμένεται να καταγραφεί ότι «είναι καλό εμβόλιο, λόγω όμως του μικρού αριθμού επιπλοκών που παρουσιάστηκαν και επειδή τη δεδομένη στιγμή παρέχεται η δυνατότητα λόγω επάρκειας της εμβολιαστικής κάλυψης από τα άλλα εμβόλια, να τεθεί ένα περιοριστικό πλάνο για το συγκεκριμένο εμβόλιο».

Όσον αφορά την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και τον τερματισμό της απαγόρευσης κυκλοφορίας μέχρι της 12 τα μεσάνυκτα που ισχύει σήμερα, δεν φαίνεται για την ώρα να υπάρχει στο προσκήνιο σχετική απόφαση, παρά το μειωμένο αριθμό των κρουσμάτων. Χθες καταγράφηκαν 79 νέα περιστατικά κορωνοϊού με το ποσοστό θετικότητας να μειώνεται στο 0,18%.

Το μεγάλο στοίχημα για επιστροφή στην κανονικότητα, όπως τονίζουν οι επιδημιολόγοι, είναι η εμβολιαστική κάλυψη η οποία αν και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο ακόμη δεν έχει φθάσει σε ποσοστό πλήρους ασφάλειας. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν πως εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος η κατάσταση στα αεροδρόμια και οι ταξιδιώτες να αλλάξουν τα ισοζύγια.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα