ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πενήντα χιλιάδες καπνιστές άφησαν πίσω το τσιγάρο

22 Μαΐου 2022, 06:00

images

Στροφή σε ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο κάνει η Phillip Morris Cyprus (Philip Morris International – PMI), όντας η πρώτη εταιρεία καπνού που δεσμεύεται στη μείωση της βλάβης με στόχο το θετικό αντίκτυπο στον κόσμο, καθώς ήδη 50 χιλιάδες καπνιστές έχουν αφήσει πίσω τους το τσιγάρο.

Η επικαιροποιημένη φιλοδοξία της PMI είναι να γίνει μια εταιρεία χωρίς καπνό κατά πλειοψηφία έως το 2025, με τα προϊόντα χωρίς καπνό να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των συνολικών καθαρών εσόδων της. Στις 30 Ιουνίου 2021, τα καθαρά έσοδα από προϊόντα χωρίς καπνό αντιστοιχούσαν στο 29,0% του συνόλου των προσαρμοσμένων καθαρών εσόδων.

«Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τις ικανότητές μας στις βιοεπιστήμες για να μετακινηθούμε από τη μείωση της βλάβης στο να κάνουμε καλό, με στόχο να έχουμε καθαρό θετικό αντίκτυπο στον κόσμο. Θα το πετύχουμε αυτό επεκτείνοντας περαιτέρω την πρόταση αξίας μας σε προϊόντα που υπερβαίνουν τη νικοτίνη», σημειώνει.

Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε;

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας στην Κύπρο και στη Μάλτα Σταύρος Δρακουλαράκος, δήλωσε ότι «παρά το γεγονός ότι η Phillip Morris Cyprus έχει λίγο χρόνο που δραστηριοποιείται με αυτή τη μορφή, έχουμε ήδη πετύχει να έχουμε άνω των 100 ανθρώπων άμεσα και έμμεσα να συνεργάζονται για εμάς. Μάλιστα, το άνω το 50% από αυτούς είναι γυναίκες».

Πρόσθεσε ότι η Phillip Morris Cyprus δεν έρχεται μόνο για να γίνει εργοδότης επιλογής, αλλά για να τραβήξει και όλο τον ιδιωτικό τομέα προς σωστές εργοδοτικές πρακτικές, προς το μέλλον και προς το καλύτερο».

Όπως σημειώνει, η Phillip Morris δραστηριοποιείται στην Κύπρο πολλά χρόνια και έχει μεγάλη παρουσία. «Ο λόγος που θέλουμε να επεκτείνουμε την Phillip Morris Cyprus είναι γιατί στα μεγάλα προβλήματα, όπως το πρόβλημα του τσιγάρου, οι μεγάλες λύσεις μπορούν να έρθουν στις μεγάλες εταιρείες. Τώρα είναι η στιγμή, τώρα φαίνεται ότι το μοντέλο αυτό λειτουργεί. Ο μετασχηματισμός είναι στην κατάλληλη χρονική στιγμή και τώρα υπάρχει το σωστό ρυθμιστικό πλαίσιο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Δρακουλαράκο, η Phillip Morris International τα τελευταία 10 χρόνια έχει επενδύσει πάνω από 9 δισεκ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, καθώς επίσης εφαρμόζει πρακτικές φαρμακοβιομηχανίες και δημοσιεύει τα αποτελέσματα των ερευνών της.

Αναφερόμενος σε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, δήλωσε ότι τον Μάρτιο του 2022 σε 71 χώρες σε όλο τον κόσμο, άνω των 13 εκ. ενηλίκων έχουν αφήσει πίσω το τσιγάρο.

Επένδυση στην έρευνα και στην επιστήμη

Με τη σειρά του ο Managing Director EU South East Cluster της εταιρείας Χρήστος Χαρπαντίδης, ανέφερε ότι «από πάρα πολύ νωρίς, 13 χρόνια πριν, αναλάβαμε τη δέσμευση έτσι ώστε να αναπτύξουμε προϊόντα τα οποία είναι σημαντικά καλύτερα σε σχέση με τα τσιγάρα, και με μεγάλη δέσμευση σε αυτό το όραμα σήμερα προχωράμε με σταθερά βήματα σε ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο». «Το κάνουμε με τρόπο δημόσιο, διαφανή και δεσμευτικό. Είμαστε περισσότερο εταιρεία τεχνολογίας παρά καπνοβιομηχανίας», υπέδειξε.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν οι συνθήκες τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να πετύχουν ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο, σχολίασε ότι είναι πραγματικά δύσκολο.

Πρόσθεσε ότι «αυτό όμως που μας δίδαξε η πανδημία είναι ότι στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας αν βγάλεις στην άκρη τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις και δουλέψεις συνεργατικά προς ένα κοινό στόχο, μπορείς να κάνεις θαύματα. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και σαν σύνολο κοινωνίας με το θέμα του τσιγάρου».

Ο κ. Χαρπαντίδης επεσήμανε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει η βιομηχανία να επενδύσει σοβαρά στην έρευνα και στην επιστήμη και θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών. Ακόμη, θα πρέπει οι ρυθμιστικές αρχές να δημιουργήσουν τα ρυθμιστικά πλαίσια ώστε αυτά τα προϊόντα να αξιολογούνται σωστά από το κράτος, καθώς αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τη σύγχρονη κοινωνία και μας αφορά όλους.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα