ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παραγωγή και αποθήκευση κρίσιμων φαρμάκων εισηγείται ως μέτρο ομάδα ειδικών ΕΜΑ

23 Απριλίου 2024, 16:55

images

Αύξηση της ικανότητας παραγωγής και δυνατότητες αποθήκευσης κρίσιμων φαρμάκων, περιλαμβάνονται στις συστάσεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την αντιμετώπιση των συστάσεων για αντιμετώπιση των αδυναμιών στις αλυσίδες παραγωγής και παράδοσης των φαρμάκων που η ΕΕ έχει ορίσει ως κρίσιμα φάρμακα.

Στις συστάσεις κατέληξε η ομάδα καθοδήγησης του ΕΜΑ για τα θέματα ελλείψεων φαρμάκων (Medicines Shortages Steering Group, MSSG).

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την έκδοση συστάσεων προς τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας των εν λόγω φαρμάκων για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και τη διαφοροποίηση των προμηθευτών στην αλυσίδα εφοδιασμού (για παράδειγμα μέσω της προσθήκης εναλλακτικών χώρων παραγωγής), καθώς και για παρακολούθηση των τάσεων της προσφοράς και της ζήτησης φαρμάκων και των διαθέσιμων αποθεμάτων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Προτείνεται επίσης όπως ορισμένοι φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως οι εταιρίες που έχουν την άδεια κυκλοφορίας ή η Κομισιόν, προχωρήσουν σε αποθήκευση φαρμάκων για την προστασία από διακυμάνσεις της ζήτησης ή της προσφοράς. Ένα πιθανό μέτρο θα ήταν να ζητηθεί από τους κατόχους της άδειας κυκλοφορίας ενός φαρμάκου που περιλαμβάνεται στον κατάλογο κρίσιμων φαρμάκων να καταρτίσουν σχέδιο πρόληψης πιθανών ελλείψεων.

Άλλα πιθανά μέτρα αφορούν την παροχή επιστημονικής και ρυθμιστικής στήριξης για αντιμετώπιση των αδυναμιών στην αλυσίδα εφοδιασμού, μεταξύ άλλων μέσω βοήθειας προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σχετικά Άρθρα