ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πανευρωπαϊκή πρωτιά Κύπρου στις μολύνσεις κορωνοϊού

09 Ιουλίου 2021, 06:05

images

Δραματική είναι η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε νεαρές ηλικίες στην Ευρώπη, με την Κύπρο να καταγράφει το ψηλότερο ποσοστό μολύνσεων στην ΕΕ.

Σύμφωνα με έρευνα των Financial Times, η χώρα της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό μολύνσεων είναι η Κύπρος, με 424 περιστατικά ανά 100.000 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα, το ποσοστό ανέρχεται σε 267.

Η μετάλλαξη Δ και η αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ νεότερων, μη εμβολιασμένων έχουν εκτοξεύσει το ποσοστό κορωνοϊού της Ισπανίας στο υψηλότερο επίπεδοστην κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα περιστατικά κορωνοϊού στην Ισπανία αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, ξεπερνώντας τόσο την Πορτογαλία όσο και τη Ρωσία, με το ποσοστό επτά ημερών σχεδόν τριπλασιασμένο από 58 κρούσματα ανά 100.000 άτομα στις 29 Ιουνίου έως στα 156 την Τρίτη 6 Ιουλίου.

Η περιοχή της Καταλονίας - η πιο πληγείσα πόλη στην Ισπανία επαναφέρει περιορισμούς στη νυχτερινή ζωή, ενώ στη Καστίλλη-Λεόν θα επιστρέψει το σύστημα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Η αύξηση των λοιμώξεων στην Ισπανία παρατηρείται μεταξύ των ηλικιών 12 έως 29 ετών, μεταξύ των οποίων οι λοιμώξεις είναι περίπου 20 φορές συχνότερες από αυτές των άνω των 70.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει αποδώσει μεγάλο μέρος της αύξησης σε κοινωνικές συγκεντρώσεις - συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων όπου υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα των Financial Times η παραλλαγή Δ, αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει περίπου το 30% όλων των περιπτώσεων.

Την περασμένη Παρασκευή, τα ποσοστά μόλυνσης πέρασαν το όριο για την ταξινόμηση της Ισπανίας ως «κόκκινου», σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι τα ταξίδια προς και από τη χώρα πρέπει να αποθαρρύνονται.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα