ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πανδημία: Στο επίκεντρο προσοχής τα σχολεία

22 September 2021, 10:44

images

Παρά την αισθητή μείωση των κρουσμάτων που ανακοινώνει καθημερινά το υπουργείο Υγείας και το χαμηλό ποσοστό θετικότητας, οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, δηλώνουν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι το πρόβλημα των μολύνσεων του Covid – 19, μετατοπίζεται φέτος στα σχολεία.

Παράλληλα, τονίζουν ότι όσοι πολίτες έχουν εμβολιασθεί τους τρεις πρώτους μήνες του έτους είναι εκτεθειμένοι απέναντι στον ιό, γι’ αυτό θα πρέπει να εμβολιασθούν με την τρίτη δόση το συντομότερο δυνατόν.

Μετά από χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέτρα κατά της πανδημίας συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, από σήμερα αρχίζει ο εμβολιασμός ατόμων άνω των 86 ετών με την τρίτη δόση του εμβολίου, στα walk in κέντρα εμβολιασμού.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς μαθητών ηλικίας 12 μέχρι 17 ετών, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όσοι προχωρήσουν με τον εμβολιασμό τους θα τους παραχωρείται δικαιολογημένη απουσία κατά τις ημέρες του προγραμματισμένου τους ραντεβού.

Επιπρόσθετα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, θα επισκέπτονται τα δημοτικά σχολεία κινητές μονάδες για τη διεξαγωγή rapid test, για όσους μαθητές προσκομίσουν υπογραμμένο έντυπο συγκατάθεσης των γονιών τους.

Ανησυχίες για έξαρση στα σχολεία

Ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης, αντιπρόεδρος της Πνευμολογικής Εταιρείας, μιλώντας στη StockWatch είπε ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι υπάρχει εκτόνωση της κατάστασης με τη μετάλλαξη Δέλτα διότι δεν γνωρίζουμε ποια πορεία θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Κανένας δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις διότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες η εξάπλωση».

Από την άλλη επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τη μετάλλαξη Δέλτα καθώς ο κίνδυνος για την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης είναι πάντοτε στο προσκήνιο».

Ο κ. Αρμεύτης, εξέφρασε ανησυχία ότι τους επόμενους μήνες ενδέχεται να παρατηρηθεί έξαρση των κρουσμάτων στα σχολεία επειδή το τείχος ανοσίας στα σχολεία είναι χαμηλό λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμένων παιδιών από 12 χρόνων και άνω, σημειώνοντας ότι το μόνο όπλο προστασίας του πληθυσμού είναι τα περιοριστικά μέτρα, η χρήση της μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, τα οποία θα πρέπει να συνεχιστούν και τους χειμερινούς μήνες.

Σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης των πολιτών που έχουν εμβολιασθεί τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου γι’ αυτό ο χρόνος του εμβολιασμού της τρίτης δόσης είναι καθοριστικός για νέες μολύνσεις, υποστήριξε.

«Θα πρέπει να εμβολιασθούν τουλάχιστον μέσα στις επόμενες 20 ημέρες διότι χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα», υπέδειξε.

Κίνδυνος και για τους εμβολιασμένους  

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι το πρόβλημα φέτος θα εντοπίζεται στα σχολεία λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στα γυμνάσια και λύκεια.

Σημείωσε ότι το πρόβλημα της έξαρσης των κρουσμάτων στα σχολεία είναι κάτι που απασχολεί και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Σχετικά με την τρίτη δόση εμβολίου υποστήριξε ότι θα πρέπει να χορηγηθεί άμεσα σε ανοσοκατεσταλμένους, διότι κινδυνεύουν από μια νέα έξαρση των κρουσμάτων ενώ, για τους υπόλοιπους από 65 χρόνων και άνω θα πρέπει να παρέλθουν έξι μήνες από τον εμβολιασμό τους.

Η κ. Κολιού εξέφρασε ανησυχία διότι όπως είπε, «έχει αποδειχθεί ότι και οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν να μολυνθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα, γι’ αυτό τα περιοριστικά μέτρα και τα μέτρα αυτοπροστασίας θα πρέπει να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και με τις δυο δόσεις θα πρέπει να ενταθεί».

Σημείωσε ότι «εάν εμβολιασθούν με την τρίτη δόση εμβολίου το συντομότερο δυνατόν οι ανοσοκατασταλμένοι και οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας, ίσως να αποφύγουμε ένα νέο κύμα ή τουλάχιστον εάν αυτό συμβεί να είναι περιορισμένης έκτασης», για να προσθέσει ότι «ο κίνδυνος για μια νέα μετάλλαξη θα συνεχίσει να μας απειλεί ενόσω υπάρχουν ανεμβολίαστοι».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα