ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Άσθματος

07 Μαΐου 2024, 06:00

images

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Άσθματος, είναι η σημερινή με εκατομμύρια ανθρώπους να ταλαιπωρούνται από τη μη μεταδοτική αυτή ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Άσθματος, εορτάζεται την πρώτη Τρίτη του Μαΐου (φέτος 7 Μαΐου) από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα» (GINA-Global Initiative for Asthma) με τη συμβολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο  να ενημερώσει την κοινή γνώμη γι' αυτή την ευρέως διαδεδομένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος.

Ταλαιπωρούνται πάνω από 260 εκατομμύρια άνθρωποι

Το άσθμα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες που επηρεάζει πάνω από 260 εκατομμύρια ανθρώπους και ευθύνεται για περισσότερους από 450000 θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως, οι περισσότεροι από τους οποίους μπορούν να αποφευχθούν.

Φέτος για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Άσθματος,  η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα, έχει επιλέξει το θέμα «Η εκπαίδευση για το άσθμα ενδυναμώνει».

Η GINA υπογραμμίζει την ανάγκη για ενδυνάμωση της εκπαίδευσης των ατόμων με άσθμα, ώστε να διαχειρίζονται ορθότερα την ασθένειά τους αλλά και να αναπτύξουν την ικανότητα ώστε να αναγνωρίζουν πότε πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία τονίζει την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.

Παράγοντες κινδύνου

Επιστημονικές μελέτες έχουν διαχρονικά συνδέσει συγκεκριμένους γενετικούς, περιβαλλοντικούς και επαγγελματικούς παράγοντες με την εμφάνιση της νόσου.

Ορισμένοι από αυτούς είναι:

  • Το οικογενειακό ιστορικό άσθματος. Τα άτομα που έχουν μέλος της οικογένειας και ιδιαίτερα στενό συγγενή όπως έναν γονέα ή αδελφό/ή με άσθμα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα.
  • Η έκθεση σε περιβαλλοντικές αλλεργιογόνες και ερεθιστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους (όπως η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου), σε ακάρεα οικιακής σκόνης, μούχλα και επαγγελματική έκθεση σε χημικές ουσίες, αναθυμιάσεις και σκόνη.
  • Οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού στην πρώιμη ζωή. Για τα άτομα που εμφανίζουν άσθμα, οι μεταγενέστερες λοιμώξεις του αναπνευστικού, τα καθιστούν πιο ευαίσθητα σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και κρίσεις άσθματος.
  • Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία. Τα παιδιά και οι ενήλικες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άσθματος.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα άτομα με άσθμα μπορεί να υποφέρουν από διαταραχές ύπνου, κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και κακή συγκέντρωση.

Συμπτώματα του άσθματος

Τα συμπτώματα του άσθματος, μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ενώ μερικές φορές χειροτερεύουν σημαντικά. Αυτό είναι γνωστό ως κρίση άσθματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα είναι συχνά χειρότερα τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Τα συνήθη συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν:

  • Επίμονο βήχα, ιδίως τη νύχτα
  • Συριγμό κατά την εκπνοή και μερικές φορές κατά την εισπνοή
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Σφίξιμο στο στήθος, που δυσκολεύει τη βαθιά αναπνοή.

Ορισμένοι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με πιο έντονα συμπτώματα, όταν είναι κρυωμένοι ή κατά τη αλλαγή των εποχών.

Tέλος όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, παρά το γεγονός ότι ένα επεισόδιο παρόξυνσης άσθματος μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, σήμερα πλέον με τη σύγχρονη θεραπεία, το φαινόμενο αυτό δεν είναι σύνηθες.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα