ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΚΥπΥ: Επικαιροποιημένο πλάνο για διαχείριση ενδεχόμενου 3ου κύματος

02 Μαρτίου 2021, 12:53

images

Το επικαιροποιημένο πλάνο για τη διαχείριση ενός ενδεχόμενου 3ου κύματος της πανδημίας, παρουσίασε σήμερα στον Υπουργό Υγείας, η διευθυντική ομάδα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), το οποίο προνοεί, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη πέραν των 300 κλινών σε κοινούς θαλάμους, καθώς επίσης εκπαίδευση νοσηλευτικού, αλλά και ιατρικού προσωπικού.

Σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Ιωάννου είπε ότι από τα τέλη Ιανουαρίου, μετά το πέρας του 2ου κύματος και τη μείωση των νοσηλειών στα νοσοκομεία, ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Οργανισμό όπως αξιοποιήσει την περίοδο που διανύουμε και κατά την οποία δεν υπάρχει πίεση στα νοσηλευτήρια, για ακόμα καλύτερη προετοιμασία.

Όπως ανέφερε, έχει ετοιμαστεί ένα επικαιροποιημένο πλάνο, έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων που μπορούν να εξυπηρετούνται τόσο στις Εντατικές, όσο και στις Κλινικές COVID-19, ενώ σημείωσε ότι έχουν προχωρήσει σε εκπαιδεύσεις και έχει αναπτυχθεί περαιτέρω εξοπλισμός.

«Υπάρχει πλέον και όλη αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία του ΟΚΥπΥ, που αξιοποιείται σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, για ένα πιθανό 3ο κύμα και αυτό είναι ευχάριστο», είπε ο κ. Ιωάννου.

Κληθείς να αναφέρει τι περιλαμβάνεται στο πλάνο του ΟΚΥπΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι «προνοούνται περισσότερες κλίνες, περίπου 300 επιπλέον», σημειώνοντας ότι «το όριο είναι 120 κλίνες Εντατικής, άρα έχει αξιοποιηθεί και αυτό, ούτως ώστε να αυξηθούν σε σχέση με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό».

Πρόσθεσε ότι «έχουν προχωρήσει σε εκπαίδευση νοσηλευτικού, αλλά και ιατρικού προσωπικού, που πιθανόν να χρειαστεί να αξιοποιηθούν, αλλά υπάρχουν κι άλλες λεπτομέρειες, όπως λάθη που παρατηρήθηκαν στο 2ο κύμα και τρόποι βελτίωσης».

Συμπλήρωσε ακόμα πως «όλα αυτά έχουν υιοθετηθεί, με στόχο να λειτουργήσουν ακόμα πιο αποδοτικά, αν τυχόν χρειαστεί».

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Χρίστης Λοϊζίδης, δήλωσε ότι πέραν του επικαιροποιημένου πλάνου για μια πιθανή αντιμετώπιση 3ου κύματος, παρουσιάστηκε παράλληλα στον αρμόδιο Υπουργό και η εξέλιξη του επιχειρησιακού πλάνου του Οργανισμού, που εκπονείται από τον οίκο Deloitte.

Όπως είπε ο κ. Λοϊζίδης, «είμαστε κοντά στη διαμόρφωση της τελικής μορφής του πλάνου, το οποίο θα βοηθήσει τον οργανισμό στον σχεδιασμό, για την αυτονόμηση και την ανεξαρτητοποίηση του».

Επίσης, είπε πως έχει ενημερωθεί ο Υπουργός Υγείας για τα αναπτυξιακά έργα που αρχίζουν σε λίγο καιρό, όπως είναι η επέκταση του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, η καινούργια Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Πάφου, καθώς για άλλα έργα, τα οποία είναι στην τελική πορεία για υπογραφή.

Αναφορά έγινε και στις διάφορες ανακαινίσεις, καθώς και στα καινούργια έργα, που προγραμματίζονται στα νοσηλευτήρια και στον Οργανισμό, τα οποία όπως είπε, «θα φτάσουν περίπου τα 90 εκατομμύρια ευρώ, μέσα στην επόμενη τριετία».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ο Οργανισμός να προχωρήσει σύντομα σε προσφορές, για την έναρξη της πρώτης φάση του Νοσοκομείου Ψυχική Υγείας στην Αθαλάσσα.

Σχετικά Άρθρα