ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΚΥπΥ: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στα νοσηλευτήρια

27 Ιουλίου 2021, 15:39

images

Διαχειρίσιμη είναι μέχρι στιγμής η κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου η κατάσταση στα νοσηλευτήρια αξιολογείται καθημερινά.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός νοσηλευόμενων. Παρόλα αυτά έχει σημειωθεί μια μικρή μείωση. Αν και υπάρχουν κάποια σκαμπανεβάσματα στον αριθμό των νοσηλευόμενων, εξισορροπούνται οι αριθμοί εισαγωγών και εξιτηρίων», ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση.

Περίπου, σημείωσε, γίνονται 25-30 εισαγωγές την ημέρα από περιστατικά covid, και γύρω στα 20-25 εξιτήρια. Αυτό όπως δήλωσε δείχνει ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρχει καλύτερη εξισορρόπηση ούτως ώστε να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών και να σημειωθεί και κάποια μείωση.

«Αυτό το οποίο προκαλεί ανησυχία» όπως προσθέτει ο κ. Χαριλάου, «είναι η αύξηση των περιστατικών στους οίκους ευγηρίας». Τις τελευταίες μέρες όπως προσθέτει, γίνονται εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών μεγαλύτερων ηλικιών εκτός από τους νεαρούς από οίκους ευγηρίας και όχι μόνο. Ο μέσος όρος των ηλικιών ανέρχεται στα 56 έτη και οι περισσότεροι από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι – συγκεκριμένα 9 στους 10.

Σημειώνει ότι τα ανεμβολίαστα άτομα σημειώνουν βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και βαριά νόσηση ανεξαρτήτως ηλικίας, δηλαδή ακόμα και νεαρά άτομα παρουσιάζουν αυτή την κλινική εικόνα, γεγονός το οποίο δεν συνέβαινε προηγουμένως.

Ακόμη, όπως προσθέτει, η μετάλλαξη Δ μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσηση απ’ ότι παρατηρείται αφού πολλοί ασθενείς (43 άτομα) περιθάλπονται στην μονάδα αυξημένης φροντίδας. Πιθανότατα αυτά τα άτομα να χρειαστεί να μεταφερθούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας, όπως αναφέρει.

Η κατάσταση όπως προσθέτει ο κ. Χαριλάου παρ’όλα είναι διαχειρίσιμη παρά τα απρόβλεπτα που μπορεί να προκύψουν σε μια υγειονομική κρίση.

«Πολλά περιστατικά στέλνονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την εξοικονόμηση κλινών και την ενίσχυση του προσωπικού. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και έχει βοηθήσει αρκετά», υπογράμμισε.

 

Χ.Χ. 

Σχετικά Άρθρα