Οδηγίες για ασφαλή τρόφιμα στο σπίτι
18 September 2025, 12:09

Η ασφάλεια των τροφίμων στο σπίτι αποτελεί βασική προτεραιότητα για την υγεία μας, ειδικά με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Από την επιλογή των πρώτων υλών και το μαγείρεμα, μέχρι τη σωστή συντήρηση και απόψυξη, κάθε βήμα είναι κρίσιμο για την αποφυγή τροφιμογενών ασθενειών, όπως εξηγεί ο κ. Απόστολος Μαζέρης, Ανώτερος Κτηνιατρικός Λειτουργός.
Ο κ. Μαζέρης σημειώνει ότι η επιλογή των πρώτων υλών είναι καθοριστική, αφού τα τρόφιμα πρέπει να είναι φρέσκα και χωρίς εμφανή αλλοιώσεις ή σημάδια επιμόλυνσης από ξένα σώματα, έντομα ή τρωκτικά.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε προϊόντα ζωτικής προέλευσης και χυμούς, ενώ οι διογκωμένες ή φθαρμένες συσκευασίες αποτελούν ένδειξη παρουσίας μικροοργανισμών.
Όπως εξηγείται, η σωστή συντήρηση στο ψυγείο είναι εξίσου σημαντική και ο κ. Μαζέρης συνιστά να αποφεύγεται η τοποθέτηση ζεστών φαγητών απευθείας στο ψυγείο, να τηρούνται οι ενδεδειγμένες θερμοκρασίες και να μην υπερφορτώνεται το ψυγείο, ώστε να κυκλοφορεί σωστά ο αέρας.
Τα ωμά κρέατα και τα πουλερικά πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστά δοχεία, ενώ τα λαχανικά στα χαμηλότερα ράφια με χαμηλή υγρασία.
Τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως τυριά, γιαούρτι και μαγειρεμένο κρέας, θα πρέπει να τοποθετούνται στα ψηλότερα ράφια, προστατευμένα σε κλειστά δοχεία.
Σωστές θερμοκρασίες μαγειρέματος
Όσον αφορά το μαγείρεμα, ο κ. Μαζέρης επισημαίνει ότι η τήρηση των σωστών θερμοκρασιών είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των μικροβίων.
Συγκεκριμένα, τα πουλερικά πρέπει να φτάνουν τους 82 – 85 °C κατά το μαγείρεμα και 74 °C κατά την αναθέρμανση, το χοιρινό τους 71 – 73 °C και το μοσχάρι μεταξύ 63 – 77 °C, ενώ ο κιμάς και τα παρασκευάσματα κρέατος απαιτούν θερμοκρασία 71 °C.
Παράλληλα, τα ψάρια και τα αυγά πρέπει να φτάνουν τους 70 °C και 74 °C αντίστοιχα.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά το ξεπάγωμα των τροφίμων όπου ο κ. Μαζέρης συνιστά να γίνεται πάντα στο ψυγείο ή για μικρές ποσότητες στον φούρνο μικροκυμάτων με άμεσο μαγείρεμα μετά το ξεπάγωμα.
Η επανακατάψυξη επιτρέπεται μόνο εάν τα τρόφιμα έχουν μαγειρευτεί σε εσωτερική θερμοκρασία άνω 75 °C και όχι περισσότερες από μία φορές.
Συντήρηση τροφίμων σε ψυγείο και κατάψυξη
Σχετικά με τις περιόδους συντήρησης, ο κ. Μαζέρης εξηγεί ότι στο ψυγείο, το νωπό κρέας παραμένει ασφαλές για 3 – 5 ημέρες, ο κιμάς και το κοτόπουλο για 1 – 2 ημέρες, ενώ τα ψάρια καλό είναι να καταναλώνονται την ίδια ημέρα.
Όπως σημειώνει, στην κατάψυξη, τα λαχανικά μπορούν να διατηρηθούν έως και 8 μήνες, ο κιμάς 3 – 4, το βοδινό 6 – 10, το χοιρινό 4 – 6 και το κοτόπουλο εώς 9 μήνες.
Τέλος, ο κ. Μαζέρης αναφέρει πως η Κύπρος συμμετέχει για τέταρτη συνεχή χρονιά στην ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης #Safe2Eat, που παρέχει επιστημονικά τεκμηριωμένες οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων.
Τζ. Σ.
Tags: Τρόφιμα