ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΑΥ: Καμία επιπλέον συμπληρωμή στον πολίτη

23 September 2019, 13:39

images

Κανένας πολίτης δεν θα επωμιστεί το βάρος της ένταξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ με την καταβολή συμπληρωμής, ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του οργανισμού ασφάλισης υγείας (ΟΑΥ), ενώ επισήμανε ότι ο διάλογος ξεκίνησε σε πολύ θετικό κλήμα και τα πράγματα προχωρούν προς την θετική κατεύθυνση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου που μιλούσε στο Σίγμα ανέφερε ότι «πρέπει να το πάμε βήμα προς βήμα. Την περασμένη Παρασκευή κάναμε την αρχή ενός θετικού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς, υπάρχει κατανόηση και από τις δύο πλευρές, ωστόσο, υπάρχουν κάποια προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε».

Μέχρι στιγμής, είπε, η αναλογιστική μελέτη έχει αποδειχθεί ορθή και δουλεύει αρκετά καλά και από τα πραγματικά στοιχεία αποδείχθηκε ακριβής στους υπολογισμούς της.

Όσον αφορά στην συμπληρωμή, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να μεταφερθεί οποιοδήποτε περαιτέρω κόστος συμπληρωμής στον ασθενή «Θα πρέπει εμείς ως οργανισμός, ως υπουργείο και ως πολιτεία να βοούμε τη λύση χωρίς να επιβαρύνουμε επιπλέον τον ασθενή, αλλά παράλληλα να κρατήσουμε και βιώσιμα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».

Ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου ιδιωτικών νοσηλευτηρίων Σάββας Καδής, χαιρέτισε τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου αφού τους βρίσκει, όπως είπε, απόλυτα σύμφωνους ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξεύρεση λύσης η οποία να βασίζεται στη σημερινή πρακτικότητα.

«Αυτό που ζητούν οι ιδιώτες ιατροί είναι η εξασφάλιση μιας εγγυημένης συμφωνημένης τιμής που θα ισχύει και τώρα αλλά και μετά χωρίς να μας τάζουν στην αρχή και μετά να μας κάνουν περικοπές. Η συμπληρωμή ήταν ένας πιθανός μηχανισμός εγγύησης της τιμής εάν μας εγγυηθούν τιμή με διαφορετικό τρόπο τότε θα το δεχτούμε», ανέφερε ο κ. Καδής.

«Όταν έχουμε τα πραγματικά στοιχεία για μετά από τρία χρόνια τότε θα καθορίσουμε ακριβώς πως κοστολογούνται οι ιατρικές πράξεις. Πάντα υπάρχουν οι απρόβλεπτοι παράγοντες όσο σωστές και αν είναι οι μελέτες», ανέφερε.

Ο κ. Καδής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι οι ανησυχίες τους έχουν εισακουστεί στο ανώτερο επίπεδο εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα παραμείνουνβιώσιμα.

«Με τον ένα η τον άλλο τρόπο εάν μας εγγυηθούν την βιωσιμότητά των νοσηλευτηρίων μας τότε θα το δεχτούμε», ανέφερε ο κ. Καδής.

Ο αντιπρόεδρος της ένωσης ιδιωτών ιατρών (ΕΝΙΚ) Κύπρου, Μαρίνος Σωτηρίου, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο προϋπολογισμό θα έρθει μέσω του κράτους και συνεπώς μέσω του φορολογούμενου πολίτη. Ας μην κοροϊδευόμαστε, μπορεί να μην καταβάλλει επιπλέον συμπληρωμή ο ασθενής, αλλά αυτός που θα επωμιστεί το βάρος θα είναι ο φορολογούμενος πολίτης ο οποίος θα πληρώνει από την πίσω πόρτα» ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για το τι μέλλει γενέσθαι και σημειώνοντας: «Kαλύτερα να μην προτρέχουμε».  

Κατά την συνάντηση της Παρασκευής συζητήθηκαν επίσης και ο εποπτικός έλεγχος που χρειάζεται το σύστημα ο οποίος προϋποθέτει την δημιουργία και εφαρμογή πρωτοκόλλων.

Επίσης συμφωνήθηκε η χωριστή αμοιβή του ιατρού και η χωριστή αμοιβή νοσηλευτηρίου.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου

Σχετικά Άρθρα