ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΟΑΥ: Διερευνώνται καταγγελίες και όπου χρειάζεται θα επιβληθούν πρόστιμα

30 September 2020, 14:30

images

Όλες οι καταγγελίες που λαμβάνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) διερευνώνται και εκεί όπου χρειάζεται θα επιβάλλονται και δυνατά πρόστιμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Θωμάς Αντωνίου, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες με τις καταγγελίες δεν είναι κάτι το καινούργιο αλλά προϋπήρχε.

«Τα προβλήματα στον χώρο της υγείας δεν είναι νέο φαινόμενο. Υπήρχαν πάντα κι όχι τώρα με το ΓεΣΥ. Υπήρχαν και θα υπάρχουν και στο μέλλον. Εκεί και όπου προκύπτουν κάποια θέματα που αφορούν θέματα ιατρικής δεοντολογίας, υπάρχει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος να τα επιλύσει. Θέματα που αφορούν τον ΟΑΥ, εμείς τα διερευνούμε», είπε.

Σημείωσε ότι ο ΟΑΥ δεν έχει προς το παρόν κάποια συγκεκριμένη καταγγελία.

«Το σύστημα του ΓεΣΥ είναι γύρω στο 8-10% του ΑΕΠ, είναι οικονομική δραστηριότητα, είναι μεγάλο κομμάτι της οικονομίας μας. Φυσικά γίνονται λάθη, γίνονται παραλείψεις, γίνονται μέχρι και παράνομες πράξεις. Αυτά είναι στη ζωή. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν μηχανισμοί επίλυσης. Υπάρχουν μηχανισμοί και στον νόμο του ΓεΣΥ, υπάρχουν και οι διαδικασίες μέσα από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο καθώς και από τους συνδέσμους των ασθενών. Άρα υπάρχουν πολλά μέτρα στη διάθεση των ασθενών», πρόσθεσε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι όταν η καταγγελία είναι γενικής φύσεως ή ο ίδιος ο ασθενής δεν καταγγέλλει με συγκεκριμένο τρόπο γραπτώς, τότε είναι αδύνατο να γίνει διερεύνηση της υπόθεσης.

Σημείωσε, όμως ότι και στις περιπτώσεις των καταγγελιών γενικής φύσεως γίνεται διερεύνηση και διορθώνονται οι ίδιες οι διαδικασίες του Οργανισμού.

«Εκεί όπου υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες και αφορούν τον ΟΑΥ, τις διερευνούμε και είμαστε έτοιμοι να επιβάλλουμε και δυνατά πρόστιμα. Οι καταγγελίες όμως, δεν μπορεί να είναι γενικές πρέπει να είναι συγκεκριμένες», συμπλήρωσε.

Καμία επίσημη καταγγελία στον ΠΙΣ

Καμία καταγγελία δεν έγινε μέχρι στιγμής στον ΠΙΣ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Συλλόγου Μιχάλης Αναστασιάδης.

«Κάναμε έκκληση σε όποιον κατέχει στοιχεία να μας τα υποβάλει. Επίσημα δεν έχουμε καταγγελίες. Το θέμα της αυτεπάγγελτης διερεύνησης είναι κάτι το οποίο απαιτεί ούτως ή άλλως και προσκόμιση στοιχείων. Άρα θέλουμε στοιχεία», είπε.

Σχετικά Άρθρα