ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ΠΟY συστήνει κέντρο μεταφοράς τεχνολογίας για την παραγωγή εμβολίων mRNA στη NA

22 Ιουνίου 2021, 07:12

images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα συστήσει κέντρο μεταφοράς τεχνολογίας για την παραγωγή εμβολίων mRNA κατά της Covid-19 στην Νότια Αφρική, η οποία θα είναι σε θέση να αρχίσει την παραγωγή εντός 9 έως 12 μηνών.

Την ανακοίνωση έκανε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και στόχος της απόφασης είναι η ενίσχυση της πρόσβασης στα εμβόλια για ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, όπου τα κρούσματα της επιδημίας έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 40% την τελευταία εβδομάδα.

"Στην κοινοπραξία συμμετέχουν η εταιρεία Afrigen Biologics & Vaccines, η οποία θα δραστηριοποιηθεί ως κέντρο τόσο παραγωγής των εμβολίων mRNA, όσο και εκπαίδευσης για την εταιρεία παραγωγής Biovac", εξήγησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΠΟΥ στην Γενεύη, ενώ συζητείται η συμμετοχή άλλων μικρών και μεγαλύτερων εταιρειών στο σχέδιο.

Στο μεταξύ, όπως και στη Βρετανία, και στην Ιρλανδία, η πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίσθηκε πρώτα στην Ινδία, η ονομαζόμενη Δέλτα, αποτελεί το 20% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας που χαρακτηρίζουν το γεγονός ανησυχητικό.

Οι δείκτες της επιδημίας μειώνονται συνεχώς κατά τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιρλανδία, στην οποία έχουν μερικώς εμβολιασθεί τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το ένα τρίτο έχει εμβολιασθεί πλήρως.

Στην Αυστρία λιγότερες από 100 νέες μολύνσεις κορωνοϊού ανακοινώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, και για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν υπήρξε εντός του προηγούμενου εικοσιτετράωρου θάνατος που να σχετίζεται με τη νόσο Covid 19.

Ακριβώς 94 νέες μολύνσεις με SARS-CoV-2 αναφέρθηκαν τη Δευτέρα, στην έναρξη του καλοκαιριού, αρκετά κάτω από τον μέσο όρο των 134 μέσα στις τελευταίες επτά ημέρες, και η αποκαλούμενη "επίπτωση επτά ημερών" - νέες μολύνσεις μέσα σε επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους - στην αρχή της εβδομάδας ήταν μόλις διψήφια σε ολόκληρη την Αυστρία (στο 10,5).

Στην Κούβα το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.561 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στο νησί της Καραϊβικής, ενώ ακόμη 11 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα έφθασε τους 1.170 νεκρούς επί συνόλου 169.365 μολύνσεων. Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων έχει φθάσει τα 8.364, επίπεδο που είναι το υψηλότερο τους 15 μήνες της υγειονομικής κρίσης.

Ρεκόρ καταγράφηκε επίσης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα (1.511).

Στο μεταξύ, το Αμπντάλα, ένα από τα υποψήφια εμβόλια κατά της COVID-19 που κατασκευάζονται στην Κούβα -και ένα από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν στη Λατινική Αμερική- έχει αποτελεσματικότητα 92,28% έναντι της νόσου, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το εργαστήριο που το δημιούργησε.

Το Αμπντάλα "επιδεικνύει αποτελεσματικότητα 92,28% έπειτα από τρεις δόσεις", γνωστοποίησε μέσω Twitter το Κέντρο Γενετικής και Βιοτεχνολογικής Μηχανικής (CIGB).

Εξάλλου, στη Μαλαισία το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 4.611 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της Ασίας να φθάνει τους 701.019. Οι θάνατοι άλλων 69 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στους 4.477 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Ως προχθές Κυριακή κάπου 4,2 εκατ. άνθρωποι (το 12,9% του πληθυσμού) είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους για την COVID-19. Το εθνικό πρόγραμμα ανοσοποίησης της Μαλαισίας προβλέπεται να διαρκέσει ως τον Φεβρουάριο του 2022.

Σχετικά Άρθρα