ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα στρατηγική εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων

19 Αυγούστου 2022, 18:39

images

Νέα στρατηγική εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων με μικρότερη δόση και ενδοδερμική ένεση εισηγείται η ομάδα δράσης έκτακτης ανάγκης (ETF) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, με στόχο οι περιορισμένες μέχρι σήμερα προμήθειες του εμβολίου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό όσο περισσότερα άτομα.

«Η σημερινή εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για νέα στρατηγική ενδοδερμικού εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς επιτρέπει να εμβολιαστούν πέντε φορές περισσότερα άτομα με τις δόσεις, που έχουμε διαθέσιμες», σημείωσε σχολιάζοντας την ανακοίνωση η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Ειδικότερα, η ομάδα των ειδικών του ΕΜΑ εξέτασε τα δεδομένα όσον αφορά τη χορήγηση του εμβολίου Imvanex κατά της ευλογιάς των πιθήκων με ενδοδερμική ένεση (δηλαδή ακριβώς κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματος).

Το εμβόλιο έχει μέχρι στιγμής εγκριθεί μόνο για υποδόρια ένεση (ένεση κάτω από το δέρμα). Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, για ενδοδερμική χορήγηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μικρότερη δόση του εμβολίου.

Βάσει των δεδομένων που εξέτασαν οι ειδικοί, οι εθνικές αρχές μπορούν ως προσωρινό μέτρο - όσο τα αποθέματα του εμβολίου παραμένουν χαμηλά - να χορηγήσουν το Imvanex ως ενδοδερμική ένεση σε χαμηλότερη δόση για την προστασία των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο από μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων.

Η ομάδα δράσης έκτακτης ανάγκης (ETF) εξέτασε δεδομένα από κλινική δοκιμή με τη συμμετοχή περίπου 500 ενηλίκων, συγκρίνοντας την αποτελεσματικά της χορήγησης του εμβολίου είτε ενδοδερμικά είτε υποδόρια, ως 2 δόσεις με διάστημα 4 εβδομάδων μεταξύ κάθε δόσης.

Τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο ενδοδερμικά έλαβαν το ένα πέμπτο (0,1 ml) της υποδόριας δόσης (0,5 ml), αλλά παρήγαγαν παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων με εκείνα που έλαβαν την υψηλότερη υποδόρια δόση, σημειώνεται.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν πως διαπιστώθηκε μεγαλύτερος κίνδυνος τοπικών αντιδράσεων (π.χ. μεγαλύτερης διάρκειας ερυθρότητα και πάχυνση ή αποχρωματισμός του δέρματος) μετά από ενδοδερμικές ενέσεις.

Σχετικά Άρθρα