ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Ναι» από το Λονδίνο σε προσβολή εθελοντών με κορωνοϊό για τη δοκιμή εμβολίων

21 Οκτωβρίου 2020, 07:47

images

Η βρετανική κυβέρνηση έγινε η πρώτη στον κόσμο που αποφάσισε επισήμως να στηρίξει τη δοκιμή εμβολίων επί εθελοντών που θα μολυνθούν εσκεμμένα με τον κορωνοϊό.

Οι λεγόμενες «δοκιμές πρόκλησης» έχουν ως στόχο την επίσπευση της αποτίμησης της αποτελεσματικότητας πιθανών εμβολίων και έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί για την εύρεση θεραπειών κατά της ελονοσίας, του τυφοειδούς πυρετού, της χολέρας και της γρίπης.

Η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι θα επενδύσει αρχικά 33,6 εκατομμύρια λίρες για τις δοκιμές, αν και η οριστική έναρξη του προγράμματος εξαρτάται από την έγκριση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής και της επιτροπής ηθικής υγείας.

Οι εθελοντές θα λάβουν πρώτα ένα από τα εμβόλια που βρίσκονται στην τελική φάση δοκιμών και στη συνέχεια θα τους χορηγηθεί δόση του κορωνοϊού. Θα παρακολουθούνται σε 24ωρη βάση όντας σε ασφαλείς ιατρικές εγκαταστάσεις. Θα πρόκειται για έως και 90 κατά τ’ άλλα υγιείς εθελοντές ηλικίας από 18 έως 30 ετών.

Το πρόγραμμα θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, εφόσον ληφθούν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις.

Οι δοκιμές θα γίνονται υπό τη γενική εποπτεία του Imperial College του Λονδίνου σε συνεργασία με το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, το νοσοκομείο Royal Free του Λονδίνου και την εταιρεία ιατρικών δοκιμών hVivo.

Οι επικριτές της πρακτικής τη χαρακτηρίζουν «ανήθικη», αλλά οι υποστηρικτές τονίζουν πως οι εθελοντές επιλέγονται πολύ προσεκτικά και ότι προσφέρεται η δυνατότητα να σωθούν χιλιάδες ζωές με τη γρηγορότερη έγκριση εμβολίων.

Σχετικά Άρθρα