ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέτωπο αντιδράσεων από ιατρούς και νοσηλευτές

24 September 2019, 07:05

images

Διευρύνεται το μέτωπο αντιδράσεων και παραπόνων σε σχέση με την υποστελέχωση των τμημάτων ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών.

Μετά την αντίδραση των κρατικών ιατρών που αξιώνουν επαρκή στελέχωση των ΤΑΕΠ, στο ίδιο «χαράκωμα» των αντιδράσεων έχουν μπει και οι νοσηλευτές με αφορμή περιστατικό έντονης λεκτικής βίας εναντίον νοσηλευτή στο τμήμα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών Λεμεσού.

Με ανακοίνωση της η παγκύπρια συντεχνία νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) καταδικάζει το περιστατικό και αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμιά απολύτως ευθύνη για την κατάσταση των καθυστερήσεων που προκαλείται. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά του υπουργείου και του ΟΚΥπΥ».

Η ΠΑΣΥΝΟ αναφέρεται «σε ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες καταστάσεις που εξελίσσονται καθημερινά στα ΤΑΕΠ, και που απειλούν τη ζωή, τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των νοσηλευτών».

 «Η κάθε μορφή βίας εναντίον εργαζομένων εν ώρα εργασίας είναι καταδικαστέα, πόσο μάλλον εναντίον νοσηλευτών οι οποίοι εργάζονται για τη φροντίδα και περίθαλψη ασθενών», συνεχίζει η ΠΑΣΥΝΟ.

Η οργάνωση καλεί άμεσα τον υπουργό υγείας και τον ΟΚΥπΥ να παρέμβουν και να προστατεύσουν το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων που εργάζεται για τη φροντίδα των ασθενών.

Για το θέμα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και το διοικητικό συμβούλιο του νοσηλευτικού προσωπικού της παγκύπριας συντεχνίας δημοσίων υπαλλήλων η οποία αναφέρεται στο περιστατικό έντονης λεκτικής βίας από ασθενή εναντίον νοσηλευτή λόγω καθυστέρησης στη διεκπεραίωση της εξέτασης του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το περιστατικό στάθηκε η αιτία αποχώρησης του νοσηλευτή από την εργασία του.

Με αφορμή το περιστατικό η συντεχνία αναδυκνύει τα θέματα που απασχολούν τα δημόσια νοσηλευτήρια καλώντας την πολιτεία να προστατεύσει τους εργαζομένους της.

Τα προβλήματα που εντοπίζει η συντεχνία αφορούν στα ΤΑΕΠ τα οποία δεν έχουν επιλυθεί αλλά αντιθέτως, όπως υποστηρίζει, αυξάνονται.

Τη συντεχνία απασχολεί η συνεχής φυγή ιατρών και οι ώρες αναμονής που αυξάνονται ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιμένουν επί ώρες στα ΤΑΕΠ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το προσωπικό έχει εξαντληθεί και ζητά τη μετακίνηση του από τα ΤΑΕΠ.

Η συντεχνία καλεί τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή, αφού δεν είναι ευθύνη των εργαζομένωνγια τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων.

Η συντεχνία αφήνει ξεκάθαρες αιχμές ότι με την εφαρμογή του γενικού σχεδίου υγείας τα προβλήματα των κρατικών νοσηλευτηρίων έχουν επιμηκυνθεί ιδιαίτερα στο θέμα της φυγής ιατρών.

Μέλημα του νοσηλευτικού προσωπικού των κρατικών νοσοκομείων όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είναι η παροχή ασφαλούς φροντίδας υγείας στους πολίτες οι οποίοι καταβάλλουν το άπαν των δυνάμεών τους προς εκπλήρωση του σκοπού αυτού ενώ διερωτούνται εάν η πολιτεία συμμερίζεται τους εν λόγω προβληματισμούς.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα