ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέτρα ΟΑΥ για περιορισμό καταχρήσεων

19 Ιουνίου 2021, 06:00

images

Σειρά μέτρων λαμβάνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για μείωση των καταχρήσεων στο Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου για τα δύο χρόνια του ΓεΣΥ, ο Οργανισμός υιοθετεί σειρά μέτρων όπως οι συστηματικότεροι έλεγχοι, οι αυστηρότερες ποινές, η καθοδήγηση και εκπαίδευση των παρόχων και η αξιοποίηση του Συστήματος Πληροφορικής για αντιμετώπιση του προβλήματος των καταχρήσεων.

Απώτερος στόχος είναι η αλλαγή κουλτούρας ώστε να γίνεται πιο συνετή χρήση των παρεχόμενων υπηρεσιών και να προστατευτεί η οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ.

Ο αναπληρωτής διευθυντής ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης δηλώνει στο YgeiaWatch, ότι οι κυρώσεις στην περίπτωση των καταχρήσεων από επαγγελματία υγείας, αναλόγως της περίπτωσης και του υπό εξέταση θέματος μπορεί να αφορούν αναστολή σύμβασης, εξώδικο, μέχρι και τερματισμό ή οριστική έξοδο του παροχέα υγείας από το ΓεΣΥ.

Οι καταχρήσεις από μεριάς ασθενών, συμβαίνουν, βάσει πληροφοριών, αναφέρει ο κ. Τσινωντίδης όταν ασθενείς ζητούν από τους προσωπικούς τους ιατρούς συγκεκριμένες εξετάσεις οι οποίες πιθανόν να μην έπρεπε να γίνουν.

«Κάποιοι ασθενείς κάνουν εξετάσεις τις οποίες νομίζουν ότι πρέπει να τις κάνουν και όχι κατ’ ανάγκη για πρόληψη.  Αυτό έχει ως επίπτωση πολλές φορές να δημιουργούνται καθυστερήσεις σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν ανάγκη μια συγκεκριμένη εξέταση», επισημαίνει.

Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις παροχέων υγείας που εξετάζονται αυτή τη στιγμή, προσθέτει ο κ. Τσινωντίδης. Οι καταχρήσεις επηρεάζουν τόσο οικονομικά όσο και λειτουργικά το ΓεΣΥ. Μειώνονται συγκεκριμένα τα εισοδήματα των παρόχων οι οποίοι δεν προβαίνουν σε καταχρήσεις ενώ οι καταχρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα και καθυστερήσεις διευθέτησης ραντεβού σε άλλους ασθενείς.

Όπως ανέφερε επί του θέματος και ο Υπ. Υγείας σε σύσκεψη το πρωί της Παρασκευής, «το ΓεΣΥ αποτελεί κοινό κτήμα όλων των πολιτών και είναι στο χέρι μας να το προστατεύσουμε».

X.X.

 

Σχετικά Άρθρα