ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεσολάβηση Π. Κανάρη για διαφορές ΟΑΥ – φυσιοθεραπευτών

30 Μαΐου 2023, 13:33

images

Θα μεσολαβήσει σύντομα για τις διαφορές μεταξύ ΟΑΥ και φυσιοθεραπευτών, δήλωσε η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, με τους φυσιοθεραπευτές να ανακοινώνουν ότι θα προβούν σε τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023.

Η υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη, σε δηλώσεις της μετά τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Παιδοχειρουργικού Θαλάμου του Μακάρειου Νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, ανέφερε ότι η ίδια έχει ακούσει τους φυσιοθεραπευτές και κατανοεί πλήρως τα αιτήματα τους, τα οποία μετέφερε προφορικώς και γραπτώς στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). 

Η κ. Κανάρη έχει ακούσει όχι μόνο τα αιτήματα των φυσιοθεραπευτών αλλά και τα αιτήματα των ακτινολόγων, «που λόγω της μείωσης της μονάδας η ποιότητα της προσφοράς της υγείας θα υποστεί σημαντική πτώση», είπε.

Ως εκ τούτου, η υπουργός ζήτησε από τον ΟΑΥ να διερευνήσει το θέμα αυτό. «Λόγω της μονάδας αλλά και του τρόπου υπολογισμού που προχωρούν στην ένταξη και άλλων ειδικοτήτων, αυτό θα σημαίνει σημαντικές μειώσεις στην ποιότητα και είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα ως υπουργός», σημείωσε.

Τόνισε ότι «το πρώτιστο μέλημα μας είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών, οι ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρουμε σε κάθε πολίτη και η προσβασιμότητα στο ΓεΣΥ του κάθε πολίτη, άρα δεν ωφελεί να μειώνουμε συνεχώς τις μονάδες και να εισάγουμε νέα επαγγέλματα, νέα νοσοκομεία τη στιγμή που ακόμα αυτά που έχουμε πρέπει να τα διαχειριστούμε με καλύτερο τρόπο».

Ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών (ΠΣΦ) απέστειλε σήμερα απαντητική επιστολή στον ΟΑΥ αναφορικά με τα θέματα που τους απασχολούν. Η κ. Κανάρη ανέφερε ότι η ίδια επικοινώνησε με τον ΟΑΥ πριν από αυτή την επιστολή.

Στην εν λόγω επιστολή, οι φυσιοθεραπευτές ζητούν από την υπουργό να μεσολαβήσει για να λυθούν τα θέματα αυτά. Στις δηλώσεις της η υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα μεσολαβήσει και θα προσπαθήσει σήμερα το απόγευμα.

«Θα μιλήσω και με τους φυσιοθεραπευτές και με τον ΟΑΥ για να βρούμε ένα τρόπο να αναβληθεί η απεργία και σίγουρα να προωθηθεί από πλευράς του ΟΑΥ η έρευνα η οποία ζήτησα και η επαναξιολόγηση του τρόπου που βγαίνει αυτή η μονάδα για τους φυσιοθεραπευτές και όχι μόνο», δήλωσε.

Όπως ανέφερε, δεν έχει οριστεί κάποια συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά ευχαρίστως θα τους καλέσει στο γραφείο της.

Τετράωρη στάση εργασίας ανακοινώνουν οι φυσιοθεραπευτές

Υπενθυμίζεται ότι σε τετράωρη στάση εργασίας, θα κατέλθει ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών, την Πέμπτη 8 Ιουνίου, από τις 9 το πρωί ως τη μια το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου μετά την έλλειψη ανταπόκρισης εκ μέρους του ΟΑΥ στην τελευταία προσπάθεια για επίλυση του θέματος και τη μη ουσιαστική παρέμβαση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας αναγκάζεται να προβεί σε μέτρα που δεν επιθυμεί, σημειώνοντας πως αν το θέμα δεν πάρει το δρόμο της επίλυσης, ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε ολοήμερη στάση εργασίας την Πέμπτη 15 Ιουνίου.

Νέα απαντητική επιστολή ΠΣΦ στον ΟΑΥ

Σήμερα ο ΠΣΦ απέστειλε νέα απαντητική επιστολή στην οποία διαμηνύει ότι θα αγωνίζεται μέχρι να επιλυθεί το θέμα του ύψους του προϋπολογισμού για τις φυσιοθεραπείες.

Συγκεκριμένα, ο ΠΣΦ αναφέρει ότι μετά την εξαγγελία ότι κατέρχονται την ερχόμενη εβδομάδα σε στάση εργασίας, απέστειλε απαντητική επιστολή στον ΟΑΥ, ο οποίος χθες απάντησε στον Σύλλογο, ενημερώνοντας τον ότι προτίθεται να εφαρμόσει μέτρα προς αντιμετώπιση των καταχρήσεων που παρατηρούνται στις φυσιοθεραπείες.

Στην επιστολή του ο ΠΣΦ αναφέρει ότι δεν αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι συνθήκες σήμερα που εμποδίζουν τον ΟΑΥ να του υποβάλει οποιαδήποτε αναθεωρημένη οικονομική πρόταση, σύμφωνα με τις υποδείξεις του, οι οποίες, όπως λέει, είναι τεκμηριωμένες και του αποδεικνύουν τον "λανθασμένο προϋπολογισμό της φυσιοθεραπείας", γεγονός που - όπως αναφέρεται - επισήμανε επανειλημμένα πριν το 2023, τόσο με επιστολές του, όσο και με επαφές που είχε με τον Οργανισμό.

«Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον ουσιαστικό διάλογο, απλά αρνούμαστε να κάνουμε συζητήσεις άνευ ουσίας. Ένα και μοναδικό θέμα εκκρεμεί στις μεταξύ μας συζητήσεις. Αυτό του ορθού καθορισμού των αναγκών των δικαιούχων για φυσιοθεραπεία σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα όπως αυτά προκύπτουν καθημερινά, όπως και με τις μελέτες τις οποίες σας παρουσιάσαμε με τα λιγοστά στοιχεία που μας παρείχατε», αναφέρει ο ΠΣΦ στην επιστολή του.

Σύμφωνα με τον ΠΣΦ, «κανένα άλλο θέμα αυτή τη στιγμή δεν εκκρεμεί από τη μεριά μας», προσθέτοντας ότι «εάν θέλετε να περικόψετε παροχές από τους δικαιούχους δε θα γίνουμε συνένοχοι σας, εάν θέλετε να πατάξετε την κατάχρηση άλλων δεν είμαστε εμείς που θα σας το υποδείξουμε, το γνωρίζετε. Και είναι η δουλειά σας».

Σε σχέση με τις αλλαγές πως ήδη έχει προβεί ο ΟΑΥ, χωρίς, όπως λέει, τη συγκατάθεσή του, ο ΠΣΦ προειδοποιεί ότι αυτό είναι «απαράδεκτο» γιατί παρεμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση των δικαιούχων στη φυσιοθεραπεία σε ισότιμη βάση σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε πολίτη τη στιγμή που χρειάζεται αυτή την υπηρεσία/ θεραπεία.

Σημειώνει ότι «όλα τα κατ’ εξαίρεση αιτήματα εγκρίνονται χωρίς κανένα έλεγχο εκ μέρους σας, από την 1η Ιανουαρίου παρέχετε επισκέψεις φυσιοθεραπείας σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιπρόσθετα των όσων έχει πραγματοποιήσει ο ασθενής, ενώ η συνεννόηση ήταν να περιλαμβάνονται και όσες είχε ήδη πραγματοποιήσει και έχετε προσθέσει στο μητρώο νευρολογικών ριζίτιδες και μυελοπάθειες χωρίς να ερωτηθούμε».

Καταληκτικά αναφέρει ότι αναμένει άμεσα από την Υπουργό Υγείας μεσολάβηση και επαναφορά της συζήτησης στη σωστή βάση για τον καθορισμό του προϋπολογισμού το συντομότερο εντός του μήνα.

Παράλληλα, αναφέρει πως αναμένει από τον Οργανισμό τον επικαιροποιημένο κατάλογο των νευρολογικών ασθενών και την εξήγηση του τρόπου υπολογισμού του, καθώς και εξηγήσεις γιατί διαφωνεί με τους δικούς του υπολογισμούς, τους οποίους υπέδειξε στην τελευταία συνάντηση ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι μεταξύ 28-30 εκατομμύρια, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των δικαιούχων.

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα