ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη για μείωση χρήσης πλαστικών στην Κύπρο

24 Οκτωβρίου 2021, 06:00

images

Μελέτη αναμένεται να ξεκινήσει το 2020 αναφορικά με τη μείωση της χρήσης πλαστικών στην Κύπρο στο πλαίσιο εναρμόνισης με ευρωπαϊκή οδηγία.

Τον Ιούνιο του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Οδηγία 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Στόχος της Οδηγίας είναι η πρόληψη και η μείωση του αντίκτυπου ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

Η Οδηγία αποσκοπεί στη λήψη μέτρων για μείωση της κατανάλωσης πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης και την απαγόρευση της διάθεσης στην αγορά ορισμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.

Σύμφωνα με την Οδηγία, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν ανά έτος έκθεση στην ΕΕ σχετικά με δεδομένα για τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, πληροφορίες για τα μέτρα, δεδομένα για τα αλιευτικά εργαλεία που περιέχουν πλαστική ύλη και διατίθενται στην αγορά, πληροφορίες για την περιεκτικότητα σε ανακυκλωμένες ύλες σε φιάλες ποτών και δεδομένα για τα απόβλητα των προϊόντων καπνού με φίλτρο και φίλτρα.

Όπως αναφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό, για την υλοποίηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την Οδηγία και τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που προκύπτουν από αυτήν, είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μελέτης για τη συλλογή και καταγραφή των δεδομένων που απαιτούνται, την αξιολόγηση και εκπόνηση μέτρων μείωσης και εκπόνηση έκθεσης ποιοτικού ελέγχου. Αναμένεται ότι η μελέτη θα αρχίσει το 2022 με συνολικό κόστος τις €30 χιλ. Η πρώτη υποβολή στοιχείων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι 18 μήνες μετά την ολοκλήρωση του ημερολογιακού έτους 2022. Η συλλογή και υποβολή των δεδομένων μαζί με την έκθεση ποιοτικού ελέγχου, για τα πλαστικά μιας χρήσης θα πραγματοποιούνται για κάθε ημερολογιακό έτος.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα