ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Μαλώνουν» για τον τρόπο αμοιβής προσωπικών ιατρών

27 Μαΐου 2022, 17:40

images

Την 1η Ιουνίου θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος αμοιβής των προσωπικών ιατρών και των παιδιάτρων με ποιοτικά κριτήρια με σκοπό την βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών υγείας, ωστόσο φαίνεται να παρουσιάζονται διαφορές σχετικά με το εν λόγω θέμα.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άθως Τσινωντίδης σε παρέμβαση στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι «ο τρόπος αμοιβής των προσωπικών ιατρών (ΠΙ) μπορεί να μην αφορά τους πολίτες, εντούτοις ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ΠΙ θα αμείβονται στη βάση ποιοτικών κριτηρίων. Αυτό ενδέχεται να επηρεάσει την έκδοση παραπεμπτικών στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη ενώ οι πολίτες το απαιτούν».

Πρόσθεσε ότι τα παραπεμπτικά θα πρέπει να εκδίδονται εφόσον οι δικαιούχοι ασθενείς εξετάζονται από τον ΠΙ και όχι από το τηλέφωνο, καθώς επίσης θα εκδίδονται στη βάση ιατρικής ανάγκης.

Αναφορικά με τον τρόπο αποζημίωσης διευκρίνισε ότι από την 1η Ιουνίου εφαρμόζεται ο πρώτος σχεδιασμός του τρόπου αποζημίωσης των ΠΙ. Συγκεκριμένα, «ένας μέρος της αποζημίωσης θα αποτελείται από την κατά κεφαλήν αποζημίωση και ένα άλλο μέρος θα αποτελείται από ποιοτικά κριτήρια και δείκτες όσον αφορά τη συμπεριφορά των γιατρών στο σύστημα. Έτσι, θα καλλιεργηθεί καλύτερη κουλτούρα και θα βελτιωθεί η ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών υγείας».

Ο κ. Τσινωντίδης δήλωσε ακόμη ότι έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί ότι αρχικά το ποσοστό αμοιβής θα ξεκινήσει με αναλογία 80% και 20%, ενώ ενδέχεται προοπτικά να διαμορφωθεί στο 70% και 30%.

«Οι δραστηριότητες που έχουν ενταχθεί αρχικά στο 20% έχουν συμφωνηθεί καθώς και οι δείκτες ποιότητάς. Επίσης, ο ΟΑΥ σε συχνή βάση μαζί με τους εκπροσώπους των ΠΙ και των παιδιάτρων θα επεξεργάζεται και θα αναθεωρεί τυχόν διαφοροποίηση και προσθήκη δεικτών και δραστηριοτήτων, τα οποία θα συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα των υπηρεσιών», πρόσθεσε.

«Ο ΟΑΥ συμφώνησε με τον εαυτό του»

Από την άλλη, ο πρόεδρος των Προσωπικών Ιατρών Ανδρέας Πολυνείκης ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ότι ο ΟΑΥ έχει συμφωνήσει με τον εαυτό του. Επεσήμανε ότι ως ΠΙ ζητούν γραπτή κατάθεση από τον ΟΑΥ ούτως ώστε να μπορούν να απαντήσουν και να προβούν σε συμφωνία.

«Υπάρχουν κάποιες διαφορές, όχι μεγάλες», είπε, προσθέτοντας ότι οι νεωτεριστικές προσπάθειες που γίνονται προς το ΓεΣΥ πρέπει να είναι σοβαρές, επί μονίμου βάσεως και προς όφελος κυρίως των ασθενών.

Αναφερόμενος στα παραπεμπτικά, δήλωσε ότι «όσο κι αν θέλουμε να τα στερήσουμε δεν πρέπει να συνδεθούν με οικονομικά κριτήρια, αλλά να βρεθούν τα στοιχεία που τα αυξάνουν».

Ακολούθως αναφέρθηκε σε δύο σημεία που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή. Το πρώτο αφορά την κουλτούρα των ίδιων των ασθενών, οι οποίοι από την εποχή πριν του ΓεΣΥ ήταν συνηθισμένοι να πηγαίνουν σε οποιοδήποτε γιατρό χωρίς κανένα εμπόδιο.

Το δεύτερο σημείο αφορά τις περιπτώσεις που οι ίδιοι οι ασθενείς ζητούν παραπεμπτικό καθώς βρίσκονται έξω από την πόρτα του ειδικού γιατρού, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων παραπεμπτικό.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυνείκη, αυτό οδηγεί σε ένα φαινόμενο ‘bullying’ για τους γιατρούς, και οι ασθενείς λόγω των πιο πάνω ‘ξεγράφονται’ και πάνε σε άλλο γιατρό.

Ο κ. Πολυνείκης δήλωσε επίσης ότι για την ένταξη των ποιοτικών κριτηρίων συμφωνούν με τον ΟΑΥ, καθώς αυτά γίνονται προς όφελος και των ασθενών και των ΠΙ, αλλά δεν είναι έτοιμα ακόμα.

«Οι ΠΙ είναι διατεθειμένοι να δώσουν ένα μέρος χρημάτων που αφορά δύο ποιοτικά κριτήρια», είπε, προσθέτοντας ότι και ο ΟΑΥ θα πρέπει να καταβάλει ένα μικρό ποσό ούτως ώστε τα ποιοτικά κριτήρια να γίνουν κίνητρα και όχι αντικίνητρα.

Έγινε αναφορά επίσης σε κάποιες ειδικότητες στις οποίες οι ασθενείς μπορούν να αποταθούν χωρίς παραπεμπτικό όπως σε παιδίατρο, γυναικολόγο, οφθαλμίατρο κλπ. «Λογικά αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να εξαιρεθούν από την προϋπόθεση να μεταβαίνουν πρώτα στον ΠΙ. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε και να βρούμε ποιες είναι αυτές οι εξαιρέσεις», πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι στις 31 Μαΐου θα προβούν σε σύσκεψη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς και γιατροί που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια για να βρουν λύσεις.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα