ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 2 ακόμα νεκροί, 74 νέα κρούσματα

27 Μαρτίου 2020, 19:00

images

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον καθηγητή παθολογίας -λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα στην Αθήνα, ως σήμερα παραπάνω από 500.000 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως και έχουν σημειωθεί παραπάνω από 22.000 θάνατοι. Οι ΗΠΑ από χθες έχουν τα περισσότερα κρούσματα 82.000 παγκοσμίως, περισσότερα και από αυτά που καταμετρήθηκαν στη Κίνα. Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε 74 νέα κρούσματα που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε 966. Εξ αυτών τα 66 είναι σε ΜΕΘ με τους 65 διασωληνωμένους ενώ πέθαναν δύο ακόμα άνθρωποι.

Το 86% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι άνδρες και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο νόσημα. Σήμερα εξάλλου με τους δύο νέους θανάτους ο συνολικός αριθμός των νεκρών φτάνει τους 28 στην Ελλάδα. Στους νεκρούς ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 73 έτη και οι 23 είναι άνδρες και 5 γυναίκες. Εξάλλου το 89% ήταν είτε άνω των 70 ετών ή/και είχαν υποκείμενο νόσημα. Μέχρι σήμερα, 52 έχουν πάρει εξιτήρια από τα νοσοκομεία και έχουν διενεργηθεί στη χώρα 13477 τεστ.

Η πορεία της νόσου στην Ελλάδα συνεχίζεται ομαλά με κάποιες περιοχές να υποφέρουν περισσότερο και κάποιες λιγότερο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι τελευταίες δεν μπορεί να έχουν πρόβλημα στο μέλλον.

"Ο πόλεμος συνεχίζεται αλλά κερδίζουμε μικρές νίκες", είπε ο κ. Τσιόδρας. Και συνέχισε εξηγώντας ότι έχουμε 4 ασθενείς που αποσωληνώθηκαν και ευχαρίστησε τους συναδέλφους του γιατρούς ευχόμενος καλή ανάρρωση σε αυτούς που πάνε καλύτερα.

Μελέτη στη Βρετανία

Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία εκτιμήθηκαν οι θνητότητα και οι επιπτώσεις στο κόσμο αν δεν εφαρμόζαμε περιοριστικά μέτρα.

"Τα σενάρια είναι εφιαλτικά και μιλούν για 40 εκατ. θανάτους", σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Και συνέχισε λέγοντας ότι άλλα σενάρια μιλούν και για ημίμετρα μόνο για ηλικιωμένους που θα οδηγούσαν σε υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας. "Αλλά ακόμα και έτσι θα σώζονταν 8 εκατ. ζωές", είπε.

Σταδιακά όλες οι χώρες κλείνουν τα σύνορά και περιορίζουν τις μετακινήσεις, υιοθετούν δηλαδή πολιτικές που αντιστοιχούν στις αντίστοιχες τις δικές μας. Η Κίνα επίσης έκλεισε τα σύνορά της φοβούμενη δεύτερο κύμα της επιδημίας στα εδάφη της.

Και σχολίασε ο κ. Τσιόδρας: "Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική λήψη των μέτρων γλυτώνει την πατρίδα μας από μία απίστευτη επιβάρυνση του ΕΣΥ και πολλούς θανάτους".

Μ. Τσιλ.

Σχετικά Άρθρα