ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κομισιόν: Διευκρινίσεις για μπλοκάρισμα εξαγωγής 250.000 δόσεων της ΑΖ προς την Αυστραλία

05 Μαρτίου 2021, 14:17

images

Προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το πρωί ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για θέματα εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβκσις με τον ομόλογό του της Αυστραλίας Υπουργό Εμπορίου, στον απόηχο της απόφασης της Ιταλίας να απαγορεύσει την εξαγωγή 250.000 δόσεων εμβολίων της AstraZeneca με προορισμό την Αυστραλία.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος εξήγησε στον ομόλογό του τη λειτουργία του μηχανισμού αδειοδότησης και διαφάνειας εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ και τόνισε ότι οι εταιρείες που τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις με την ΕΕ, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στις εξαγωγές. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν αξιολόγησε και ενέκρινε την απόφαση των ιταλικών αρχών.

Σε σχέση με την τύχη αυτών των δόσεων, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε ότι "δεν είναι δουλειά της Κομισιόν να πει που θα πρέπει να διοχετευθούν". Σημειώνεται ότι οι δόσεις δεν έχουν κατασχεθεί και εναπόκειται στην AZ να τις διαθέσει ανάλογα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι μέχρι στιγμής γίνονται εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ προς τουλάχιστον 30 τρίτες χώρες, πέραν των 92 που εξαιρούνται από το μηχανισμό και διαφάνειας εξαγωγών. Από τις 30/1 έχουν γίνει 174 αιτήματα για εξαγωγές, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και του ΗΒ.

Σχετικά Άρθρα