ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κίνητρα και αντικίνητρα για εμβολιασμούς και Πάσχα

21 Απριλίου 2021, 07:16

images

Κίνητρα για τους πολίτες που έχουν εμβολιασθεί και με τις δύο δόσεις επεξεργάστηκε και προώθησε στον Υπουργό Υγείας, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Μεταξύ αυτών είναι η κατάργηση των sms και των rapid test για όσους έχουν ακολουθήσει κανονικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Παράλληλα στο πλάνο της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής εάν δεν αναχαιτιστεί η ταχεία εξάπλωση του βρετανικού στελέχους του ιού η οποία καλπάζει στην κοινότητα είναι και η παράταση μιας εβδομάδας στην επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά το Πάσχα. Θα επιστρέψουν μόνο οι μαθητές των Λυκείων.

Υπό το βάρος της δραματικής αύξησης των ασθενών κορωνοϊού στο νοσοκομείο αναφοράς η οποία χθες για πρώτη φορά έφτασε στο 100% της πληρότητας της και το κόκκινο που χτύπησαν οι επιδημιολογικοί δείκτες, η επιστημονική ομάδα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη συζήτησε τα νέα δεδομένα και κατέληξε στις τελικές εισηγήσεις της για τα πρωτοκόλλα που θα ισχύσουν την Μεγάλη Εβδομάδα και τις ημέρες του Πάσχα.

Οι εισηγήσεις, οι οποίες τελούν υπό την αίρεση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα δοθούν σήμερα στον Υπουργό Υγείας ο οποίος θα τις θέσει προς αξιολόγηση την Πέμπτη στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η απόφαση όπως ανακοίνωσε ήδη η κυβέρνηση είναι να μην υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις, παρόλα αυτά το lockdown παραμένει στο τραπέζι εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση και δε μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια.

Ανάσταση χωρίς λαμπρατσιές και κέρφιου 

Όσον αφορά τη Μεγάλη Εβδομάδα μεταξύ των εισηγήσεων της ομάδας είναι η περιφορά του Επιταφίου γύρω από τις εκκλησίες χωρίς πιστούς και Ανάσταση χωρίς κέρφιου. Απαγορεύονται επίσης οι λαμπρατσιές.

Δηλαδή ενώ ο αριθμός των πιστών μέσα στις εκκλησίες παραμένει στα 50 άτομα, οι πιστοί θα μπορούν να βρίσκονται στο προαύλιο των εκκλησιών τηρώντας τις αποστάσεις και τα άλλα μέτρα αυτοπροστασίας.

Οι ψάλτες επίσης θα πρέπει να φέρουν μάσκα εκτός από την ώρα που θα ψάλουν και θα ανεβαίνουν στο ψαλτήριο.

Το Μεγάλο Σαββάτο η εισήγηση είναι η επέκταση του ωραρίου μέχρι τις 1.30 μετά τα μεσάνυκτα ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς να παρακολουθήσουν την Αναστάσιμη Ακολουθία.

Οι εισηγήσεις των επιδημιολόγων εάν υιοθετηθούν θα εφαρμοσθούν με σχετικό διάταγμα του Υπουργείου Υγείας.

Στην εξίσωση βρίσκεται και το lockdown

Επιπλέον όπως δήλωσε στη StockWatch, η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, τα υφιστάμενα μέτρα θα παραταθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου και απεύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και τη συμμετοχή των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα τα κυβέρνησης.

Τόνισε ότι έχει καταρριφθεί ο ισχυρισμός ότι ο ιός δεν επηρεάζει τους νέους, διότι όπως εξήγησε, το βρετανικό στέλεχος μεταδίδεται πιο γρήγορα και προκαλεί σοβαρά προβλήματα και στα νεότερα άτομα.

Ανέφερε επίσης ότι «η εισήγηση για το lockdown παραμένει ενόσω επιδεινώνεται η κατάσταση».

Εάν δεν κλειστούμε στα σπίτια μας θα μας κλείσει o κορωνοϊός  

Ο καθηγητής ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, δήλωσε στη StockWatch ότι «εάν δεν αντιληφθούμε ότι η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι οριακή και να κλειστούμε οικειοθελώς στα σπίτια μας θα μας κλείσουν αναγκαστικά. Αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση ο κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμος για ακόμη ένα μεγαλύτερο lockdown».

Κλειδί η αυτοπροστασία

Ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, δήλωσε στη StockWatch ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους πολίτες ότι κλειδί για να κάνουμε Πάσχα και να βγούμε όσον γίνεται πιο νωρίς από αυτή την περιπέτεια είναι η αυτοπροστασία και η ευθύνη απέναντι στους δικούς μας ανθρώπους και τους συμπολίτες μας».

Υπέδειξε ότι «ο κόσμος θα πρέπει να θυμηθεί πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός από τον ένα στον άλλο και να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρο του».

Απηύθυνε επίσης έκκληση για συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα διότι δεν υπάρχει όπως είπε άλλο αντίδοτο από τους εμβολιασμούς.

Συναγερμό σήμαναν και τα χθεσινά κρούσματα τα οποία ανήλθαν στα 941, ανεβάζοντας το ποσοστό θετικότητας στο 1,66%.

Της Ηρώς Ευθυμίου 

Σχετικά Άρθρα