ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καραϊσκάκειο Ίδρυμα: Σημαντικός τομέας δράσης ο παιδικός καρκίνος

13 Αυγούστου 2022, 06:00

images

Σημαντικότερος τομέας δράσης αποτελεί για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη και παροχή του υψηλότερου δυνατού επιπέδου εργαστηριακής και διεπιστημονικής αντιμετώπισης και φροντίδας των παιδιών και εφήβων.

Μέσω του στρατηγικού προγράμματος του «Κέντρου Παιδικού Καρκίνου» προσφέρεται μια ολοκληρωμένη, αποτελεσματική και έγκαιρη εργαστηριακή διερεύνηση και αντιμετώπιση των παιδιών με καρκίνο.

To Καραϊσκάκειο Ίδρυμα από την έναρξη της λειτουργίας του έχει εξυπηρετήσει πέραν των 30.000 ασθενών και έχει διεξαγάγει δεκάδες χιλιάδες εξειδικευμένες εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, εξυπηρετεί χωρίς καμία χρέωση όλους τους ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα και κακοήθειες από δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, καθώς και όλα τα παιδιά και τους εφήβους ασθενείς του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου.

Εξυπηρετεί επίσης ασθενείς με όγκους του κεντρικού νευρικού συστήματος, κληρονομικά καρκινικά σύνδρομα, καθώς και άλλες κακοήθειες (π.χ. καρκίνους μαστού και ωοθηκών, γαστρεντερικού, πνεύμονα, προστάτη κ.ά.), ανοσοανεπάρκειες και πολλά άλλα σπάνια γενετικά νοσήματα.

Διεθνείς συμμετοχές για αντιμετώπιση λευχαιμίας και καρκίνου

Σημειώνεται ακόμη ότι το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Λευχαιμίας (ELN), με ενεργό συμμετοχή στο ERIC, για ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, και το EUTOS, για ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία.

Μεταξύ άλλων, είναι επίσης μέλος του Οργανισμού Διαπίστευσης Κυτταρικών Θεραπειών (FACT Netcord), της Διεθνούς Ένωσης Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA) και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ανοσογενετικής (EFI).

Σε συνεργασία με το Μακάρειο Νοσοκομείο (Παιδοογκολογικό Τμήμα και Τμήμα Κλινική Γενετικής), το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα συμμετέχει σε τρία Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς (ERN):(α) το EURACAN (ERN on Adult Cancers ‒ solid tumours) για σπάνιους καρκίνους, (β) το GENTURIS (ERN on Genetic Tumour Risk Syndromes) για σπάνια κληρονομικά νοσήματα προδιάθεσης για καρκίνο και (γ) το PAEDCAN (ERN on paediatric cancer) για παιδικούς καρκίνους.

Η μεγαλύτερη βιοτράπεζα δεδομένων στην Κύπρο

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε συνεργασία με το Κυπριακό Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα κατέχει τη μεγαλύτερη βιοτράπεζα γενετικών δεδομένων της Κύπρου.

Όπως αναφέρει το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, «η μοριακή επιστημονική ομάδα έχει αποκωδικοποιήσει το γονιδίωμα του κυπριακού πληθυσμού, αφού έχει αλληλουχίσει όλα τα γονίδια 10.000 υγιών Κυπρίων, εντοπίζοντας με αυτό τον τρόπο τους κοινούς κυπριακούς πολυμορφισμούς και μεταλλάξεις. Η γνώση αυτή είναι καθοριστική για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών με κληρονομικά νοσήματα από το μοριακό διαγνωστικό εργαστήριο».

Προστίθεται ότι το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι ίσως το μοναδικό εργαστήριο στην Κύπρο και διευρωπαϊκά, με πλήρη διαπίστευση όλων σχεδόν των εξειδικευμένων εξετάσεων στους τομείς αιματοογκολογίας, ογκολογίας και μοριακής γενετικής, ανοσολογίας και άλλους, ενώ κατέχει και διαπίστευση γονοτύπησης όλων των κλινικά σημαντικών γονιδίων (exome sequencing) για πληθώρα σπάνιων κληρονομικών νοσημάτων.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα