ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθησυχάζουν για απόσυρση εμβολίου AstraZeneca

08 Μαΐου 2024, 16:57

images

Καθησυχάζει για την απόσυρση του εμβολίου κατά του Covid της εταιρείας AstraZeneca, ο μοριακός ιολόγος/ ακαδημαϊκός καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης αναφέροντας ότι οι λόγοι απόσυρσης του εμβολίου είναι καθαρά εμπορικοί.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο Δρ Κωστρίκης σημείωσε ότι από τα συγκεκριμένα εμβόλια υπάρχει τεκμηριωμένη παρενέργεια θρομβώσεων, ωστόσο, όπως επεσήμανε, αυτά εκδηλώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη μέρα του εμβολιασμού.

«Σημειώθηκαν περίπου 2-3 περιστατικά ανά 100 χιλ. εμβολιασμούς. Αυτά τα θρομβωτικά επεισόδια είναι όλα κοντά (χρονικά) στην περίοδο του εμβολιασμού. Κάποιος που εμβολιάστηκε πριν 2-3 χρόνια δεν πρέπει να ανησυχεί αφού τα επεισόδια παρουσιάστηκαν μεταξύ ημερών, εβδομάδων ή κάποιων μηνών μετά τους εμβολιασμούς», σημειώνει.

Η απόσυρση από την εταιρεία, τόνισε ο Δρ Κωστρίκης, δεν είναι λόγω των θρομβώσεων αλλά λόγω του ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιούσε η εταιρεία γι’ αυτά τα εμβόλια δεν είναι τόσο καλή όσο η τεχνολογία mRNA «για αυτό πλέον το εμβόλιο δεν είναι συναγωνίσιμο στο παζάρι. Είναι πολύ απλό. Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα άρα αυτό που είναι καλύτερο από το άλλο επιβιώνει».

«O λόγος απόσυρσης του εμβολίου είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάσχουν καλύτερα εμβόλια υπό την έννοια ότι είναι επικαιροποιημένα όσον αφορά την εξέλιξη του ιού. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η τεχνολογία mRNA είναι πολύ καλύτερη από την τεχνολογία της ΑstraZeneca που βασίζεται σε DNA εμβόλια από αδενοϊούς. Γι’ αυτό και βλέπουμε τώρα εφαρμογές της τεχνολογίας mRNA σε εμβόλια του καρκίνου. Μην ξεχνάμε ότι η τεχνολογία mRNA δημιουργήθηκε για τον καρκίνο», επισημαίνει.

Τέλος ο κ. Κωστρίκης υπογράμμισε ότι ή η αναστάτωση που έχει προκληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για απόσυρση του εμβολίου, δεικνύει την ανάγκη για σωστή ενημέρωση του κοινού για θέματα δημόσιας υγείας.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα