ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κάλεσμα ΑΚΕΛ για προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια

14 Οκτωβρίου 2019, 16:07

images

Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και να επιλύσει τα προβλήματα στον τομέα των δημόσιων νοσηλευτηρίων για την σωστή εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΑΚΕΛ με αντιπροσωπεία της παγκύπριας συντεχνίας κυβερνητικών ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) υπό τον πρόεδρο της Σωτήρη Κούμα, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ανάγκη κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους με αφορμή το χθεσινό περιστατικό με γιατρό στη Λεμεσό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως η έμφαση στη συζήτηση δόθηκε στον τομέα των δημόσιων νοσηλευτηρίων και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πολύ μεγάλη καθυστέρηση από την πλευρά της Κυβέρνησης για την υλοποίηση πολλών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως απαιτείται η σύσταση νέων κλινικών τουλάχιστον στο νοσοκομείο της Λεμεσού και τα τελευταία τρία χρόνια που το ΑΚΕΛ εγείρει το ζήτημα, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από την κυβέρνηση προς αυτή τη κατεύθυνση, όπως είπε.

Όσον αφορά στα τμήματα των πρώτων βοηθειών, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως αυτά είναι υποστελεχωμένα σε όλες ανεξαιρέτως τις επαρχίες, με τον υπουργό υγείας να δηλώνει πως όλα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, κάτι πολύ επικίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές αλλά και τους ίδιους τους γιατρούς.

«Δεν μπορεί να εφαρμοστεί η άποψη που λέει ο υπουργός υγείας ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν ειδικευόμενοι γιατροί, καθώς ο νόμος καθορίζει σαφώς ότι εκείνοι πρέπει να εποπτεύονται από γιατρούς. Όταν λειτουργείς με προσωπικό ασφαλείας πώς μπορείς να έχεις γιατρούς να εποπτεύουν και τους ειδικευόμενους», διερωτήθηκε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε στη συνέχεια πως η πρωτοβάθμια ιατρική φθίνει και σημείωσε πως ενδεικτικό αυτής της εξέλιξης είναι ότι αρκετοί γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων έχουν εγγράψει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών και στη συνέχεια έχουν παραιτηθεί από το δημόσιο τομέα και μετέφεραν στον ιδιωτικό τομέα όλους αυτούς τους ασθενείς.

«Όλα αυτά υποσκάπτουν τον τομέα της δημόσιας υγείας, όλοι μας λέμε, με πρώτο και καλύτερο τον υπουργό υγείας και την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ότι ο δημόσιος τομέας θα αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Εάν τον υποσκάπτουμε με αυτόν τον τρόπο, πώς θα λειτουργήσει», διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε πως πέραν από αυτά υπάρχουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι γιατροί σε προσωπικό επίπεδο, και έκανε λόγο στις δομές, στις ώρες εργασίας, στα μισθολόγια, στις συλλογικές συμβάσεις που ακόμα δεν έχουν υπογραφεί και άλλα εργασιακά προβλήματα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε την Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τη δική της ευθύνη στην επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων, πρώτα και κύρια αυτών που αφορούν τους ασθενείς. Συνεπώς, συνέχισε, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες κλινικές σε όλα τα νοσοκομεία, να στελεχωθούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα διασφαλίζουν ότι ο αριθμός των γιατρών που θα ελκύεται στον δημόσιο τομέα θα είναι ικανοποιητικός για τις ανάγκες του ΓΕΣΥ και θα πρέπει μαζί με την ΠΑΣΥΚΙ να επιλύσουν όλα τα εργασιακά ζητήματα.

«Δεν μπορούν να παραμένουν ανεπίλυτα αυτά τα προβλήματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και να δυναμιτίζουν την προσπάθεια εφαρμογής του ΓΕΣΥ», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, είπε πως μετέφεραν σήμερα τα βιώματα τους ως μάχιμοι γιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων, σε περιβάλλον ΓΕΣΥ και αυτονόμησης. «Ως ΠΑΣΥΚΙ βιώσαμε τόσο τις συζητήσεις πριν τα νομοσχέδια γίνουν Νόμοι και τώρα στην πράξη, βιώνουμε ως κρατικά νοσηλευτήρια, όλες αυτές τις επιπτώσεις που λόγω μιας αδράνειας εκ μέρους του υπουργείου υγείας αλλά και του οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας βιώνουν πρωτίστως οι ασθενείς», είπε.

Ο κ. Κούμας είπε πως τα θέματα της υποστελέχωσης, των πρώτων βοηθειών, εξοπλισμού και λοιπά, δυσκολεύουν κατά πολύ το έργο των κρατικών νοσηλευτηρίων που πρέπει να αποδείξουμε αν θα παραμείνουν η ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ.

«Η έγνοια μας, και γι αυτό έχουμε αρχίσει αυτόν τον κύκλο συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, είναι η βιωσιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων. Για εμάς η εξίσωση είναι απλή: Βιώσιμα κρατικά νοσηλευτήρια σημαίνει και βιώσιμο ΓΕΣΥ προς όφελος του κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Η ΠΑΣΥΚΙ δηλώνει πως θα παραμείνει στη διεκδίκηση όχι μόνο από συνδικαλιστικής απόψεως αλλά και από ιατρικής ώστε πραγματικά να έχουμε βιώσιμα κρατικά νοσηλευτήρια», είπε.

Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με την καταγγελία της ΠΑΣΥΚΙ για επίθεση εναντίον γιατρού στο νοσοκομείο Λεμεσού, ο κ. Κούμας είπε πως έχει γίνει καταγγελία ψες άμεσα στην αστυνομία για το περιστατικό.

Σημείωσε πως όταν τα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, οι τρόποι αντίδρασης ισούνται με το μηδέν, στην πρώτη γραμμή είναι ο ασθενής και αν εφαρμόσουμε τα οποιαδήποτε μέτρα στο τέλος, δυστυχώς είμαστε και ένοχοι. «Ας αναλάβουν κάποιοι άλλοι τις ευθύνες τους», κατέληξε.

ΚΥΠΕ 


Σχετικά Άρθρα