ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιχνηλάτηση επαφών φορέων του κορωνοϊού από σήμερα στη Βρετανία

28 Μαΐου 2020, 14:00

images

Σε ισχύ είναι από σήμερα στην Αγγλία το πρόγραμμα μαζικών διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό και ιχνηλάτησης των επαφών των επιβεβαιωμένων φορέων, που ανήγγειλε το απόγευμα της Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Αντίστοιχο πρόγραμμα ισχύει πλέον και στη Σκωτία, μετά από τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα ισχύσει και στην Ουαλία.

Το πρόγραμμα στην Αγγλία βασίζεται σε 25.000 «ιχνηλάτες», που θα επικοινωνούν με τις επαφές των επιβεβαιωμένων φορέων ζητώντας τους να θέτουν εαυτούς σε απομόνωση για 14 ημέρες, ακόμα και αν δεν έχουν συμπτώματα του ιού.

Το online σύστημα μέσω του οποίου θα γίνεται η διαχείριση των δεδομένων του προγράμματος, ωστόσο, φέρεται να «έπεσε» προσωρινά το πρωί.

Η κυβέρνηση δέχεται κριτική καθώς ακόμα δεν είναι έτοιμη η νέα εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που θα ενημερώνει αυτομάτως όποιον χρήστη έχει έρθει σε επαφή με φορείς του ιού, εφαρμογή που ο κ. Χάνκοκ είχε χαρακτηρίσει «αναγκαία» παράμετρο του προγράμματος ιχνηλάτησης.

Επίσης, η αντιπολίτευση τονίζει ότι οι μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι και η ιχνηλάτηση επαφών δε θα έπρεπε να είχαν εγκαταλειφθεί στα μέσα Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, στην απογευματινή καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν σε σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης, αλλά αναμένεται ότι από 1η Ιουνίου θα ανοίξουν νηπιαγωγεία, η 1η και 6η δημοτικού και από την ίδια μέρα ή λίγο αργότερα καταστήματα που πωλούν μη αναγκαία είδη.

Επίσης, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης αναμένεται εντός του Ιουνίου να επιτραπούν αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών με τηλεοπτική κάλυψη.

Αναμένεται επίσης χαλάρωση των περιορισμών στην επαφή με τουλάχιστον ένα ακόμα νοικοκυριό.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άφησε χθες μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή να εννοηθεί ότι ίσως εξεταστεί και το άνοιγμα επιχειρήσεων εστίασης νωρίτερα από τις αρχές Ιουλίου, όλως προβλεπόταν στο αρχικό κυβερνητικό σχέδιο.

Σχετικά Άρθρα