ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ικανοποίηση “Hope For Children” για έγκριση οικοδομικής επέκτασης του «Σπιτιού του Παιδιού»

07 Ιουλίου 2022, 14:25

images

Την πλήρη  ικανοποίησή του για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει  στην τελευταία του συνεδρία την οικοδομική επέκταση του «Σπιτιού του  Παιδιού» έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες για τη διαχείριση  περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, εκφράζει ο ανθρωπιστικός  οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center, που έχει αναλάβει από  το 2017 τη στελέχωση, διαχείριση και λειτουργία του Σπιτιού.

Όπως  αναφέρεται σε ανακοίνωση, η οικοδομική επέκταση του «Σπιτιού του  Παιδιού» κρίθηκε σημαντική για την καλύτερη χωροταξική διαρρύθμιση του  χώρου και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με απώτερο στόχο να  καλύπτει όλες τις μορφές βίας ενάντια στα παιδιά.

Το  «Σπίτι του Παιδιού» λειτουργεί με την άμεση εμπλοκή και συστηματική  συνεργασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, της Αστυνομίας Κύπρου,  του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας. Την επίβλεψη και την  χρηματοδότηση της λειτουργίας του έχουν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής  Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και εντάσσεται στο  πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την  Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και  της Παιδικής Πορνογραφίας 2016-2019.

Όπως  αναφέρεται στην ανακοίνωση, το «Σπίτι του Παιδιού» δημιουργήθηκε κατά το  πρότυπο του ισλανδικού μοντέλου «Barnahus» και στη βάση ευρωπαϊκών  καλών πρακτικών και εστιάζει στη διεπιστημονική και διατμηματική  προσέγγιση, εξασφαλίζοντας τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων σε  ένα φιλικό περιβάλλον προς τα παιδιά, το οποίο προσφέρει ολιστικές  υπηρεσίες για το παιδί και την οικογένεια του κάτω από μία στέγη.  Πρόκειται για ένα σπίτι “καταφύγιο” για τα σεξουαλικώς κακοποιημένα  παιδιά της Κύπρου, αλλά και τις οικογένειές τους, το οποίο αποτελεί το  μέρος στο οποίο λαμβάνουν την απαραίτητη κοινωνική και ψυχολογική  στήριξη σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, την  Αστυνομία, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και άλλους ειδικούς.

Σημεώνεται  πως το “Hope For Children” CRC Policy Center στο πλαίσιο της  στρατηγικής διαρκούς  εκπαίδευσης του προσωπικού που στελεχώνει το  «Σπίτι του Παιδιού», τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, επενδύει στην  εξειδίκευση και αναβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες που παρέχονται στα  παιδιά και στις οικογένειές τους. Παράλληλα, από την εμπειρία των  τελευταίων χρόνων είναι εμφανής η ανάγκη αξιοποίησης της εξειδίκευσης  που έχει αναπτυχθεί για τη διαχείριση περιπτώσεων παιδιών θυμάτων όλων  των μορφών βίας στα πλαίσια της λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού.  

Σϋμφωνα  με την ανακοίνωση, σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του “Hope For  Children” CRC Policy Center Joseph Borghese εξέφρασε την ευχαρίστησή του  προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και  το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς η έγκριση της οικοδομικής επέκτασης του  «Σπιτιού του Παιδιού» έρχεται να λύσει σημαντικά προβλήματα που  προκύπτουν λόγω των αυξανόμενων αναγκών που καταγράφονται, ιδιαίτερα τα  τελευταία χρόνια.

Πρόσθεσε επίσης πως από  τη λειτουργία του «Σπιτιού του Παιδιού» το 2017, παραπέμφθηκαν πέραν των  1437 παιδιών τα οποία έλαβαν υπηρεσίες μέσα σε ένα προστατευμένο και  φιλικό πλαίσιο, από το εξειδικευμένο προσωπικό του οργανισμού “Hope For  Children” CRC Policy Center και εκπροσώπους κυβερνητικών υπηρεσιών,  μειώνοντας την πιθανότητα επανατραυματισμού και στιγματισμού τους.

Σχετικά Άρθρα