ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Κύπρος περιμένει 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων

02 Ιουνίου 2021, 16:31

images

Η Κύπρος περιμένει 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με θέμα τα δύο χρόνια ΓεΣυ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάχουν αδιάθετα εμβόλια. 

 «Αδιάθετα εμβόλια θα υπάρξουν για όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον Σεπτέμβρη, διότι έχουμε παραγγείλει 4 εκ. δόσεις. Παρά το ότι κάποιοι ισχυρίζονταν ότι τότε (σ.σ. όταν γίνονταν οι παραγγελίες) βάλαμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι, αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο. Εμείς είχαμε παραγγείλει από όλα τα εμβόλια τη μέγιστη ποσότητα που μας προσφερόταν, διότι τότε δεν γνωρίζαμε ποιο θα εγκριθεί πρώτο, ποιο θα κόψει πρώτο το νήμα και ποιο θα ήταν αποτελεσματικό κτλ. Για αυτό πήραμε όσα μας προσφέρθηκαν. Τόσους μήνες δεχόμαστε κριτική από κάποιους ειδικούς και μη που είχαν ο καθένας την άποψή του», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα αδιάθετα που θα προκύψουν όταν και εφόσον εμβολιαστεί όλος ο κόσμος που το επιθυμεί, μέσω του μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δοθούν πίσω στην Ευρώπη και δίνονται στη συνέχεια ως δωρεά σε τρίτες χώρες που το έχουν ανάγκη. Άρα, πρόσθεσε, υπάρχει η δυνατότητα και βάσει των συμβολαίων που έχουμε υπογράψει, είτε να δοθούν μέσω του μηχανισμού της Ευρώπης σε τρίτες χώρες είτε να τα μεταπωλήσουμε. «Δεν έχει παρθεί απόφαση για το τι θα γίνει στην Κύπρο, διότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.

Σημαντική επίσης ήταν και η έκκληση  του Υπ. Υγείας ώστε οι πολίτες να μην εφησυχάζονται λόγω της καλής επιδημιολογικής εικόνας.

Μας ανησυχεί ο εφησυχασμός, που φέρνει η καλή επιδημιολογική εικόνα, ανέφερε χαρακτηριστικά  απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για συνεχή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και εμβολιασμό.


Σχετικά Άρθρα