ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η Ισπανία απαγορεύει είσοδο σε επιβάτες από Μαρόκο, Αλγερία, Κίνα, σε καραντίνα το Βελιγράδι

03 Ιουλίου 2020, 13:46

images

Απαγορεύσεις σε επιβάτες από Μαρόκο, Αλγερία και Κίνα θέτει η Ισπανία. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε το Βελιγράδι εξαιτίας αύξησης κρουσμάτων ενώ στο Σικάγο εισάγονται απαγορεύσεις για ταξιδιώτες από άλλες πολιτείες.

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ανοίξει τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από την Αλγερία, το Μαρόκο και την Κίνα εφόσον οι χώρες αυτές δεν επιτρέπουν την είσοδο στους Ισπανούς. Το διάταγμα που θα επιτρέπει το άνοιγμα των συνόρων της Ισπανίας στις 15 χώρες που περιλαμβάνονται στον ασφαλή κατάλογο που δημοσίευσε στις 30 Ιουνίου η ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυκτα "τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο", ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.

Όμως "στις περιπτώσεις της Κίνας, του Μαρόκου και της Αλγερίας, το άνοιγμα των συνόρων εξαρτάται από την αντίστοιχη ενέργεια των χωρών αυτών και το άνοιγμα των δικών τους συνόρων στους κατοίκους της Ισπανίας", διευκρίνισε το υπουργείο. Κλειστά θα παραμείνουν και τα συνοριακά φυλάκια στη Θέουτα και τη Μελίγια, τους δύο ισπανικούς θύλακες στο Μαρόκο, επεσήμανε η ανακοίνωση.

Στην περίπτωση της Κίνας το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι έλαβε υπόψη του τις συστάσεις της ΕΕ ότι τα σύνορα των χωρών μελών θα πρέπει να ανοίξουν μόνο "αφού επιβεβαιωθεί ότι ισχύει αντίστοιχο καθεστώς από την πλευρά της ασιατικής χώρας".

Ένας πρώτος κατάλογος 15 χωρών, οι πολίτες των οποίων μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ και τον χώρο Σένγκεν, δημοσιεύθηκε την Τρίτη, όμως δεν είναι δεσμευτικός. Για παράδειγμα χθες Πέμπτη η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να ανοίξει τα σύνορά της σε αυτές της χώρες, ενώ η Σλοβενία εξακολουθεί να επιβάλλει περιορισμούς.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα στο Βελιγράδι εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού. Οπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Ζόραν Ραντόιτσιτς, από σήμερα θα αρχίσουν να ισχύουν μέτρα περιορισμού που προσβλέπουν στην αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ετσι, απαγορεύεται η συγκέντρωση περισσοτέρων των 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους ενώ το όριο αυτό για τους ανοιχτούς χώρους είναι 500 άτομα. Επίσης, περιορίζεται, μέχρι τις 23:00 το βράδυ, το ωράριο λειτουργίας των καφετεριών, των κέντρων διασκέδασης και των νυχτερινών κλαμπ.

Από σήμερα θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιο αυστηρά, με την επιβολή προστίμων, και το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους ενώ στα μέσα μεταφοράς θα περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών. Τα μέτρα αυτά ανήγγειλε χθες, Πέμπτη, το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη του στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS).

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι το 82% των νέων κρουσμάτων προέρχεται από το Βελιγράδι και υπογράμμισε ότι ο ίδιος υποστηρίζει τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της πρωτεύουσας.

Εκτός από το Βελιγράδι, άλλες τέσσερεις πόλεις στη Σερβία βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι πόλεις αυτές είναι το Κραγκούγεβατς, το Βράνιε, το Νόβι Πάζαρ και η πόλη Τούτιν. Στην Σερβία το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 359 νέα κρούσματα κορονοϊού και απεβίωσαν έξι ασθενείς.

Το Σικάγο θα υποχρεώνει σε καραντίνα 14 ημερών όλους όσοι φθάνουν εκεί προερχόμενοι από αμερικανικές πολιτείες όπου τα κρούσματα του κορωνοϊού παρουσιάζουν ανοδική τάση, δήλωσε αργά χθες το βράδυ η Επίτροπος Δημόσιας Υγείας καθώς η χώρα καταγράφει αριθμό ρεκόρ νέων μολύνσεων.

Η Αλισον Αργουέντι δήλωσε ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την Δευτέρα. Προς το παρόν αφορά 15 πολιτείες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Καλιφόρνια, η Φλόριντα, το Τέξας και η Αριζόνα. Το μέτρο θα προσθέτει ή θα αφαιρεί πολιτείες ανάλογα με το αν παρουσιάζει ανοδική ή καθοδική τάση ο αριθμός των κρουσμάτων τους, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της πόλης.

Τα κρούσματα επί του παρόντος αυξάνονται σε 37 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες οδηγώντας αρκετούς κυβερνήτες στο να παγώσουν ή να ανακαλέσουν τα σχέδια χαλάρωσης της καραντίνας. Την Πέμπτη η χώρα κατέγραψε περισσότερα από 55.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός που συνιστά παγκόσμιο ρεκόρ.

Η απόφαση των αρχών του Σικάγο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας και τυχόν παραβίαση του μέτρου θα τιμωρείται με πρόστιμο από 100 ως 500 δολάρια την ημέρα έως 7.000 δολάρια το μέγιστο.

Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει σχεδόν 129.000 θανάτους από COVID-19, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο από τον παγκόσμιο αριθμό νεκρών και 2,76 εκατομμύρια κρούσματα, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Σχετικά Άρθρα